Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Jansen gedijt ook bij dienende rol van vrienden

Het is jammer dat Janine Jansen haar festival in Utrecht heeft verplaatst van december naar juni: geen hoogstaande kamermuziek meer in de kerstvakantie. Gelukkig biedt een promotietour van haar nieuwe Bach-cd in december enige troost.

Bachs vioolconcerten nam ze op met een selecte groep vrienden en familieleden. Die stellen zich dienend op. Maar Jansen is geen viooldiva. Een verfijnde, geraffineerde en communicatieve toon blijft haar handelsmerk. Met hoboïst Ramón Ortega Quero vormt ze een liefdesduet in het Concert voor hobo en viool.

Een raadsel is, hoe een lange vioolnoot spanning kan behouden zonder duidelijk crescendo. En veel barokviolisten kunnen nog iets leren van Jansens perfecte balans tussen barokke beweeglijkheid en lyrisch drama. Enige misser: bij de twee vioolsonates blijft het bleke klavecimbel van vader Jan Jansen te veel op de achtergrond. Hoe zangerig Janine ook speelt, de meerstemmigheid wordt helaas ondergeschikt gemaakt.