Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Inflatie in september gedaald naar laagste stand in een jaar

Foto ANP / Lex van Lieshout

De inflatie is in september gedaald naar 2,4 procent, de laagste inflatie van de afgelopen twaalf maanden, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend.

In augustus waren de prijzen voor consumenten nog 2,8 procent hoger dan een jaar eerder. De daling van de inflatie kwam vooral door de relatief lage prijzen van kleding, benzine en voedingsmiddelen. In september kostte een liter euroloodvrij 1,76 euro aan de pomp, een jaar eerder was dat 1,82 euro.

‘Inflatie neemt vanaf oktober een duikvlucht’

In augustus voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) dat de inflatie vanaf oktober een duikvlucht zou maken omdat dan de effecten van de hogere btw naar verwachting uitgewerkt zijn. De hoge inflatie noemde DNB toen ‘een tijdelijk fenomeen’.

De Nederlandse inflatie was in juli bijna twee keer zo hoog als in de eurozone. Volgens DNB is dat niet uitzonderlijk. Gemiddeld loopt de inflatie in Nederland vrijwel gelijk met die in de eurozone. Sinds de start van de Europese muntunie stegen de prijzen met 2,3 procent, tegenover twee procent in de eurozone. De Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank streven naar een inflatie van minder dan, maar rond de 2 procent.

Volgens Eurostat daalde de inflatie in de eurozone in september met 0,2 procentpunt naar 1,1 procent. De Nederlandse inflatie daalde weliswaar harder ten opzichte van de hele eurozone, maar ligt nog altijd ruim boven de inflatie van deze groep landen.