IMF voorspelt Nederlands begrotingstekort van 4,8 procent in 2015

De vooruitzichten van het IMF voor Nederland zijn somber. Foto ANP / Koen van Weel

Nederland zal volgens ramingen van het IMF de komende paar jaar niet voldoen aan de Europese begrotingseisen. Het tekort zal in 2015 zelfs oplopen tot 4,8 procent van het BBP.

Dat staat in de nieuwste begrotingsmonitor van het IMF. Nederland zal over dit jaar op exact 3 procent komen, en kent in 2014 een tekort van 3,2 procent. In 2015 komt er echter een sprong naar 4,8 procent. Tot en met 2018 blijft het tekort tussen de 4 en 5 procent.

Staatsschuld boven 80 procent

Financieel redacteur Maarten Schinkel liep het rapport na voor zijn column in NRC Handelsblad. De hogere tekorten zullen ook op de staatsschuld van invloed zijn:

“We zijn dan ook – niet verrassend – een van de weinige landen met een stijgende staatsschuldquote – de staatsschuld als percentage van het bbp. In 2018 is die 83,2 procent, tegen 74,4 procent in 2013.”

Vóór de crisis - in 2007 - lag dat percentage nog op 47,4 procent. Een schuld van 83,2 procent gaat tegen de Europese begrotingsreis van 60 procent staatsschuld in.

Nederland snelste stijger

Alleen Tsjechië, Slowakije, Slovenië en Groot Brittannië kennen in die periode een stijgende schuld. De andere industrielanden zien juist de schuldquote dalen, terwijl die van Nederland het snelst stijgt. Schinkel:

“In 2018 zijn de Zweedse overheidsuitgaven voor het eerst sinds mensenheugenis even hoog als die van ons. De huidige waarde van de Nederlandse toekomstige pensioenverplichtingen en vooral van de ziektekosten torenen hoog uit boven die van de meeste andere industrielanden.”

    • Philippus Zandstra