IMF vreest terugval wereldeconomie, zorgen over opkomende markten en VS

Zolang er geen deal is tussen de Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond, blijft het IMF zich zorgen maken over de wereldeconomie.
Zolang er geen deal is tussen de Democraten en Republikeinen over het schuldenplafond, blijft het IMF zich zorgen maken over de wereldeconomie. Foto ANP / EPA / Olivier Douliery

De politieke impasse in de VS over het schuldenplafond kan het prille herstel van de wereldeconomie in gevaar brengen. Ook de geringe groei van de opkomende markten baart het instituut zorgen. Toch zou er uitzicht zijn op een deal tussen de Democraten en Republikeinen.

Aan de vooravond van de jaarvergadering van het IMF baart vooral de situatie in de VS veel zorgen. Dat meldt persbureau AP na een rondgang langs experts. Naast de gevolgen van de huidige shutdown van de Amerikaanse overheid op de economie, is nu het schuldenplafond reden tot grote zorg.

‘Republikeinen voor tijdelijke verhoging’

Democraten en Republikeinen moeten vóór 17 oktober overeenstemming bereiken over het verhogen van het schuldenplafond voorbij de huidige 16,7 biljoen dollar. Gebeurt dat niet, dan kan de Amerikaanse overheid niet voldoen aan haar financiële verplichtingen, wat weer slecht zou zijn voor de economie.

Volgens Novum melden anonieme bronnen dat de Republikeinen nu bereid zijn om een verhoging voor een paar weken of maanden toe te staan. Onbekend is of de Republikeinen daar ook iets tegenover stellen. President Obama liet eerder nog weten dat hij niet akkoord gaat met een uitruil.

Onduidelijkheid Fed raakt opkomende markten

Een ander punt van zorg voor het IMF is onduidelijkheid over het beleid van de Fed, het stelsel van centrale banken in de VS. Het is nog steeds onbekend of het steunprogramma waarbij de bank goedkoop geld in de economie pompt, op termijn wel of niet wordt afgebouwd. De Fed baseert dergelijke beslissingen op de werkloosheidscijfers, maar die waren door de shutdown afgelopen vrijdag niet beschikbaar.

Het geld dat de Fed op de markten heeft gebracht, kwam vaak terecht in opkomende economieën zoals Indonesië, India en Turkije. De onzekerheid over het doorzetten van dat programma heeft er echter toe geleid dat veel geld weer terug naar de VS is gegaan. Daardoor kampen deze landen nu met lagere groeicijfers.

Potentiële groei loopt terug

Financieel redacteur Maarten Schinkel schreef gisteren in NRC dat er echter ook nog een andere factor is die de groeivertraging in de opkomende markten verklaart:

“Het IMF constateert ook dat de zogenoemde ‘potentiële groei’ in deze groep landen aan het teruglopen is. Dat is de maximale economische groei die duurzaam gehaald kan worden zonder de inflatie aan te wakkeren. Voor Rusland was dat al niet veel: 2,5 procent, maar die schatting is nu verlaagd tot 2 procent. Brazilië gaat terug van 3,2 procent naar 2,8 procent en China van 8,9 procent naar 8 procent. De grote klapper is India, dat van 7,3 procent zakt naar 5,7 procent.

Door de focus op de VS, moet de situatie in Europa overigens niet worden onderschat, aldus IMF-bewindvoerder Menno Snel bij BNR:

“Het ergste lijkt nu wel achter de rug, maar het werk is nog niet gedaan. Het gevaar is dat het gevoel voor urgentie verdwijnt. Maar juist met wat economische wind in de zeilen moeten we aan een sterkere muntunie blijven werken.”

    • Philippus Zandstra