Hari: geen behoefte meer mijzelf te zien uitglijden, ik zeg niets meer

Badr Hari met zijn advocate Bénédicte Ficq tijdens een onderbreking van de behandeling van zijn zaak.
Badr Hari met zijn advocate Bénédicte Ficq tijdens een onderbreking van de behandeling van zijn zaak. ANP / Robin van Lonkhuijsen

Op aanraden van zijn verdediging werd geen vraag beantwoord, vanmiddag in de Amsterdamse rechtbank. Badr Hari wil niets zeggen over de verdenkingen tegen hem en beroept zich op zijn zwijgrecht. “Er is geen plooi op mijn lichaam die nog van mij is, ik wil daar geen voeding meer aan geven”, zei de 28-jarige kickbokser.

“Ik heb de afgelopen jaren zo veel dingen gehoord en gezien en wat over mij is geschreven is soms wel eens verzonnen. Ik kan het niet meer en heb ook geen behoefte meer mijzelf uit te zien glijden. Ik ga niets meer zeggen.”

Zaak rond zakenman Everink vandaag niet behandeld

De voorzitter van de rechtbank betreurde de keuze van Hari om verder niets te zeggen. Het OM verdenkt Hari van acht geweldsdelicten. De zwaarste aanklacht is die van poging tot doodslag op zakenman Koen Everink in de Amsterdam Arena vorig jaar juli. Maar nog zes politiemensen moeten in die zaak worden gehoord. Twee van hen worden vanmiddag ondervraagd over het onderzoek in de Arena, de anderen volgen later.

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Rechtbank beslist dat behandeling van het sensation-deel van de zaak wordt uitgesteld tot na verhoor van politie in #badrhari

NRC-verslaggeefster ter plaatse Elsje Jorritsma meldt dat de andere zeven zaken vanmiddag wél inhoudelijk worden behandeld. Morgenochtend begint de rechtbank met de behandeling van de zaak-Everink. Die raakte vorig jaar juli ernstig gewond toen hij tijdens het dancefeest Sensation White in elkaar werd geslagen en geschopt in een skybox in de Amsterdam Arena. Badr Hari en medeverdachte Ferhat Y. worden verdacht van deze poging tot doodslag, zoals het OM de molestatie ziet.

Rechter: hoge bomen vangen veel wind

De rechtbank gaf te kennen “het gesprek” graag te voeren, maar respecteert de beslissing van Hari om zich te beroepen op zijn zwijgrecht. “U bent een bekende Nederlander geworden. Hoge bomen vangen veel wind.”

Hari zei dat hij zonder pers en publiek de rechter zeker te woord had gestaan. Volgens diezelfde rechter is het echter geen optie de media het zwijgen op te leggen en hij voegde eraan toe dat het erop lijkt dat de helft van Nederland voor, en de andere helft tegen de vechtsporter is. Hari’s advocaat Bénédicte Ficq wil de besprekingen van de persoonlijke omstandigheden daarom achter gesloten deuren laten plaatsvinden, zo zei ze vandaag.

“Hij is neergezet als monster, psychopaat en butcher. Badrtje moet hangen.”

    • Jules Seegers