Excuses voor de aanhouding

Nederland heeft excuses aangeboden aan Rusland De Russische diplomaat Dmitri Borodin is onschendbaar, hij had niet aangehouden mogen worden Borodin accepteert de excuses

Frans Timmermans op zijn Facebookpagina. Timmermans maakt veelvuldig gebruik van Facebook.
Frans Timmermans op zijn Facebookpagina. Timmermans maakt veelvuldig gebruik van Facebook.

De Russische diplomaat Dmitri Borodin vindt dat Nederland juist heeft gehandeld door excuses aan te bieden voor zijn arrestatie. Volgens de Rus past het „in het kader van de verplichting binnen de internationale wet”. Dat zei hij gisteren tegen de Russische radiozender Voice of Russia.

De 46-jarige Borodin, die voor de Russische ambassade in Den Haag werkt, werd zaterdag gearresteerd nadat de politie meerdere meldingen over hem had binnengekregen.

President Vladimir Poetin eiste vanaf Bali, waar hij een economische top bijwoonde, dat de Nederlandse regering de verantwoordelijke Haagse agenten zou „straffen” en wilde opheldering van de „grove schending” van het Verdrag van Wenen, omdat Borodin volledige onschendbaarheid heeft.

Daarop bood Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) gistermiddag zijn excuses aan voor het schenden van dat verdrag. Timmermans zou de Russen ook de resultaten van het onderzoek naar het incident hebben beloofd.

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) liet gisteravond weten dat hij achter de politiemannen staat. De betrokken politieagenten hadden op grond van het Kinderrechtenverdrag en van de Politiewet de plicht de kinderen van de diplomaat in bescherming te nemen, laat hij weten in een reactie. Van Aartsenstelt er ‘uiteraard’ van doordrongen te zijn dat minister Timmermans de relatie met buitenlandse mogendheden moet bewaken. „Het persoonlijke begrip van minister Timmermans voor het optreden van de politie waardeer ik.” nrc