Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Egyptische regering hekelt stopzetten militaire steun VS

Legerchef Abdel Fattah al-Sisi vorige maand tijdens een militaire begrafenis. Rechts van hem premier Hazem el-Beblawi.
Legerchef Abdel Fattah al-Sisi vorige maand tijdens een militaire begrafenis. Rechts van hem premier Hazem el-Beblawi. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

De Egyptische regering heeft vanavond het besluit van de Verenigde Staten bekritiseerd om een groot deel van de financiële steun aan Egypte stop te zetten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het een foute beslissing is, die bovendien op het verkeerde moment komt.

De Amerikaanse regering maakte gisteren bekend honderden miljoenen dollars aan vooral militaire hulp aan Egypte te schrappen. De aanleiding is het afzetten door het leger van president Mohammed Morsi en de manier waarop de nieuwe regering nadien is opgetreden. Honderden mensen zijn sinds Morsi’s val omgekomen bij gevechten tussen zijn aanhangers en de veiligheidsdiensten.

Het Egyptische ministerie liet weten de goede banden met de VS te willen behouden, maar zei ook dat Egypte zelf over de binnenlandse veiligheid zal beslissen. Daarnaast zullen de Egyptische autoriteiten “essentiële” stappen nemen om de nationale veiligheid te garanderen, een amper verhuld dreigement dat Kairo wellicht andere opties zal verkennen om wapentuig aan te schaffen.

Egypte sluit vergeldingsmaatregelen niet uit

Een bron bij het Egyptische ministerie sloot vergelding niet uit. Hij zei tegen persbureau AP dat Egypte mogelijk besluit Amerikaanse oorlogsbodems niet langer een voorkeursbehandeling te geven in het Suezkanaal of het Egyptische luchtruim minder vrijelijk open te stellen voor Amerikaanse gevechtsvliegtuigen.

De VS schorten de levering van 10 Apache-helikopters, raketten en tankonderdelen op. Een garantie voor een lening van 222 miljoen euro en een donatie van 192 miljoen euro gaan ook niet door. Jaarlijks steunen de VS Egypte met bijna 1 miljard euro.