Duizenden witte broodjes en Lenny Kuhr

Omroepmedewerkers maakten van het aanbieden van de petitie aan staatssecretaris Dekker vooral een fijn dagje uit.

Ook Che Guevara blijkt tegen de extra bezuiniging op de publieke omroep. De beeltenis van de dode revolutionair wappert deze woensdag in ieder geval op het Malieveld in Den Haag tijdens de protestdemonstratie van de publieke omroep. Het veld wordt voornamelijk gevuld met omroepmedewerkers en wat oudere kijkers en luisteraars. Een boze kijker draagt een bord met: ‘Steun VVD voor pulp-tv’. Een hardhorende tv-kijker meldt: ‘Ondertitel alle Nederlandse films’. De Socialistische Partij heeft een eigen protesteenheid gestuurd, met eigen borden.

Organisator Jan Slagter, baas van Omroep MAX, schat het aantal demonstranten op 3.500. Hij is zeer tevreden over de ‘gezellige bijeenkomst’: „Niet zozeer een demonstratie als wel een manifestatie-festival.” Even dreigt het grimmig te worden als staatssecretaris Dekker (Media, VVD), uitvoerder van de bezuiniging, met boegeroep wordt ontvangen. Slagter drukt het snel de kop in: „Respect, graag. Hij is wel mijn gast.”

Het gedempte register heeft ook bezit genomen van de geluidstechnicus, die het podiumgeluid op fluisterniveau heeft gezet. Radio-dj Sander de Heer presenteert een breed programma: spring mee met Kinderen voor Kinderen; knik ernstig bij de preek van Freek de Jonge; en hups mee met Lenny ‘Laillala Laillala Laillala Laillala’ Kuhr of de straffe riffs van rockgroep De Staat.

Voor de omroepmedewerkers is de bijeenkomst vooral een fijn dagje uit. „Het heeft iets van een reünie”, zegt Laurens Borst, zendercoördinator Radio 1. „Ik spreek weer eens collega’s van de regionale omroepen die ik lang niet heb gezien.” De gezelligheid van een begrafenis? „Nee!”, zegt Borst. „Wij dragen de publieke omroep hier zeker niet ten grave.”

En de manifestatie is ook een manier om eindelijk eens een vuist te maken tegen de politiek. Een eerder protest tegen vorige bezuinigingen trok weinig belangstelling. „Wij maken veel liever programma’s voor u, dan dat wij hier staan”, zegt bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanaf het podium. „Maar als de bezuinigingen van dit kabinet doorgaan zal er geen publieke omroep voor iedereen meer zijn.”

Hagoort en Slagter bieden samen een petitie aan tegen de bezuinigingen, getekend door 261.460 verontruste kijkers. „Een record in petitieland”, zegt een enthousiaste Slagter, maar dat blijkt niet helemaal waar. Dat neemt niet weg dat dit het feestje van Slagter blijft. Moeiteloos schakelt hij over van actieleider, die al om negen uur het draaiboek doorneemt, naar omroepbaas, naar presentator. Na het aanbieden van de petitie interviewt Slagter voor het tv-programma Max Live staatssecretaris Dekker. „Bent u nou voor een brede omroep of niet?” vraag Slagter. Dekker ontwijkt de vraag, hoewel de term ‘breed’ letterlijk in het regeerakkoord staat. „Ik ben voor een publieke omroep die onderscheidende programma’s maakt.” Zo heeft Hilversum zich even laten horen in Den Haag, maar lijkt de toekomst van de omroep al vast te staan. Ook al gaat de bezuiniging van 100 miljoen pas in onder een nieuw kabinet.

De politiek verwacht van de publieke omroep dat ze commerciëler gaat denken – zodat ze de extra bezuiniging zelf kunnen opvangen – maar deze dag zijn koffie, thee en broodjes nog gratis. Geen commerciële eettentjes op het veld. In de uitgedeelde lunchpakketten zit overigens geen krentenbol, zoals beloofd, maar witte broodjes met kaas en kipfilet, een Mars en een blikje sinas.

    • Jan Benjamin
    • Wilfred Takken