De zaterdagkrant van nrc.next: geen lifestyle, wel longreads

Een proefnummer van de bijlage Offline.
Een proefnummer van de bijlage Offline.

Vanaf zaterdag heeft nrc.next een eigen zaterdagkrant. Een nrc.next met de vaste indeling Weten-Denken-Doen plus de bijlage offline.  Zeven vragen over de nieuwe next op zaterdag.

1.Hoe ziet nrc.next er op zaterdag uit?

24 pagina’s nrc.next zoals we de krant door de week kennen, aangevuld met een magazine van 32 pagina’s op halfformaat: offline. In offline ligt het tempo iets lager, het niveau iets hoger. Zaterdag en zondag zijn immers de dagen voor de betere boeken, de betere gesprekken, de (net iets) diepere gedachten. offline kiest voor een ‘longread’ (een artikel dat nog iets dieper gaat en daar echt de ruimte voor neemt), expertrubrieken van Folkert Jensma over de rechtsstaat, Carola Houtekamer over technologie en Ellen de Bruin over psychologie.

We geven ruim baan aan onze correspondenten in het buitenland. We publiceren elk weekend een literair kort verhaal. En uiteraard maken we ruimte voor nieuw talent. Net als van maandag tot vrijdag deelt nrc.next zaterdag veel artikelen met NRC Handelsblad. Ook bekende NRC-stemmen als Bas Heijne, Marike Stellinga, Tom-Jan Meeus en Rosanne Hertzberger verschijnen in de nieuwe zaterdagkrant. De achterpagina is de eerste weken voor columnist en Gouden Kalf-winnaar Georgina Verbaan en vanaf 9 november voor Paulien Cornelisse.

Bij elkaar komt de hoeveelheid overeen met ongeveer veertig redactionele pagina’s tabloidformaat. Dat is de helft van NRC Weekend of de Volkskrant.

2. Waarom komt NRC met een nieuwe zaterdagkrant?

We willen het succes van nrc.next uitbreiden naar het weekend. In het weekend bestaat er nog geen compacte, betaalbare kwaliteitskrant. Terwijl er natuurlijk ook mensen zijn die op zaterdag en zondag graag goede artikelen lezen, maar geen behoefte hebben aan een uitgebreid pakket met vier of meer bijlagen.

3. Wat kost nrc.next op zaterdag en hoe krijg ik een abonnement?

In de losse verkoop 2 euro. (de Volkskrant kost 3 euro, het Financieele Dagblad en NRC Weekend 3,50 euro.) Een abonnement nemen kan ook, bijvoorbeeld vijf dagen nrc.next op de tablet en zaterdag op tablet én in de bus.

Bekijk hier onze nieuwe reclame

4. Zit er ook lifestyle in?

Nee. We willen een krant maken die de lezer helpt de wereld te begrijpen op een manier die inspireert en tijd bespaart. Dan moeten we scherp kiezen. Dus geen artikelen over zeilen, grasmaaien of wijn. Niet dat we daar iets tegen hebben, helemaal niet, maar lezers met die belangstelling hebben bij de bestaande weekendkranten al keuze genoeg.

5. Wat verandert er voor mij als abonnee?

Niets. Tenzij u dat zelf wilt. Leest u nu nrc.next van maandag tot en met vrijdag plus elke zaterdag NRC Weekend, dan blijft u gewoon NRC Weekend ontvangen. Heeft u in plaats van NRC Weekend voortaan liever elke zaterdag vóór 7.30 uur nrc.next in uw brievenbus? Neem dan telefonisch contact op met onze klantenservice: 088 572 0 572. U betaalt dan hetzelfde abonnementsgeld (de kosten van bezorging blijven nu eenmaal hoog), wij wijzigen uw abonnement en veranderen uw zaterdageditie. Leest u nu nrc.next door de week en wilt u de krant ook op zaterdag? Ook hier: onze collega’s van de klantenservice helpen u graag!

6. Hoe kunt u uw abonnement wijzigen en nrc.next op zaterdag krijgen?

U kunt op werkdagen tussen 8.00 en 17.00u contact opnemen met onze collega’s van de klantenservice op 088 572 0 572. Zij nemen persoonlijk met u uw vragen en de gewenste wijzigingen door. Ook vertellen zij u wanneer u de eerste nrc.next op zaterdag ontvangt. We doen er natuurlijk alles aan om u deze zo snel mogelijk te bezorgen.Let op: we maken reclame voor een tijdelijke proefaanbieding. Helaas werkt deze actie niet voor bestaande abonnees, omdat de bezorging na de proefaanbieding vanzelf stopt. U zou dan helemaal geen krant meer ontvangen.

7. nrc.next op zaterdag alvast snel en voordelig uitproberen?

Twijfelt u over NRC Weekend of nrc.next op zaterdag? Eerst simpel uitproberen kan natuurlijk ook. Vanaf aanstaande zaterdag ligt de nieuwe krant in 7.000 winkels en supermarkten voor 2 euro. In de krant vindt u tien zaterdagen lang een bon voor een gratis krant de zaterdag erop. Dat is dus één keer een krant kopen, negen keer gratis ophalen.

    • Hans Nijenhuis