De Bart Smit brochure voor wijnliefhebbers

’Nog leuke flesopeners?’ windt ene Fart Fader in Reaguursels, de online ingezonden mededelingenrubriek van de website van Geen Stijl. Een opmerkelijke reactie, omdat hij commentaar geeft op de Sinterklaasbrochure van Bart Smit, het reclamedrukwerk waarover de laatste tijd zoveel te doen is geweest. Met name de kopregel ‘Zo goed zijn als mama dat wil je ook’ bij een afbeelding van kleine meisjes met speelgoed-huishoudapparaten joeg een deel van Nederland de gordijnen in. Daar kunnen zij dan mooi mevrouw Hamersma gezelschap houden. Overigens niet omdat zij zich gekwetst voelde door Smit en de zijnen. De reden waarom zij het hogerop heeft gezocht is de firma Bossenbroek.

‘De belangrijkste leverancier van wijnaccessoires in Nederland’ heeft – samen met een grensverleggende innovatie -  zijn assortimentsglossy meegestuurd.  En mevrouw Hamersma is wars van alle hocus pocus rondom wijn.

Vanwege Bossenbroek’s slagzin ‘Alles rond wijn, behalve wijn’ moet zij inderdaad voor het ergste vrezen. Want de brochure van Bossenbroek maakt het kind in mij wakker. Ik ben dol op al die wijnrandverschijnselen. Bovendien ga ik als inspecteur Gadget door het leven.

Vol overgave probeerde ik al grensverleggende ‘ademende’ wijnglazen. Die zij vervolgens dan heel rolbevestigend als vrouw tevens hoofd logistiek moest afwassen. Op mijn ‘Dat doe je zelfs beter dan je mama’ reageerde zij echter niet bijster enthousiast.

Met plezier testte ik verschillende soorten koelattributen, waardoor de inhoud van haar vriezer moest wijken. En tijdens mijn queeste naar de handigste manier om zo snel mogelijk zo veel mogelijk wijnflessen te openen, maakte ik een buts in haar keukenblad door daar een ‘toonbankkurkentrekker’ met bankschroefsluiting aan vast te draaien.

Met de nodige argwaan zag mevrouw Hamersma toe hoe ik,  de met de glossy meegestuurde Pulltex AntiOx WineStopper, op een proeffles klikte. Deze gadget beloofde dat een wijn na opening door ‘het gepatenteerde revolutionaire anti-oxidatie systeem met carbonfilter’ tenminste tien dagen in tiptop conditie blijft, langer dan andere al in omloop zijnde vacumeeruitvindingen.

‘Zorg je ervoor dat je die fles wel rechtop zet’ informeerde zij, fijntjes refererend aan mijn eerdere test met siliconenflesstoppers die beduidend minder ‘lekvrij’ waren dan de producent had beloofd.

Maar ik bladerde al weer door de Bossenbroek brochure, richting het vijf pagina tellende hoofdstuk Openen.

‘Nog leuke flesopeners?’

Nou en of. Met of zonder opdruk Fart Fader?

Zaterdag het resultaat van de Pulltex AntiOx Winestopper test.

    • Harold Hamersma