Het is kleurig en populair, maar Disney stopt met zijn papieren aandeel

Foto AP

Een aandeel-Disney is op internet te koop voor 122 dollar (90,20 euro). Chic in een ‘premium-lijst’ kost het stuk papier 108 euro. Die prijzen gaan stijgen, want Disney maakt volgende week een einde aan de papieren aandelenhandel. Het bedrijf gaat volledig over op elektronische beurshandel.

Geen ander papieren aandeel is zo gewild als dat van Disney. Op websites als Give A Share is het permanent het populairste aandeel.

Het papier is een klein kunstwerk, met de afbeeldingen van Bambi, Donald Duck, Dumbo en andere Disney-karakters rond een afbeelding van hun bedenker Walt Disney. Een Disney-aandeel is in de Verenigde Staten een bekend middel geworden om kinderen iets over beleggen en de beurs bij te brengen.

Een certificaat uit de tijd na de beursgang van 1957, toen een aandeel 13,88 dollar waard was, kan als collector’s item 25.000 dollar opleveren.

De Walt Disney Company heeft geen boodschap aan de emotionele en historische betekenis van het beleggingsmiddel. „Net als honderden andere bedrijven zal Disney geen papieren aandelen meer uitgeven, om zo een veiliger en efficiënter systeem te scheppen”, heeft het bedrijf in een verklaring laten weten.

De aandelen van Disney doen het redelijk. Met de huidige beurskoers zijn de 1,79 miljard aandelen zo’n 82 miljard euro waard. Het nieuws over het einde van het papier beïnvloedde de daadwerkelijke aandelenkoers niet. In New York vertoont die al sinds 2009 een stijgende lijn.

    • Diederik van Hoogstraten