China nu grootste importeur van olie

China is in september de Verenigde Staten gepasseerd als grootste importeur van olie in de wereld. Volgens de Amerikaanse Energy Information Administration (EIA) importeerde China vorige maand gemiddeld 6,3 miljoen vaten olie per dag terwijl de VS 6,1 miljoen vaten invoerden. China neemt op de ranglijst van olie-importerende landen de koppositie van de VS over omdat de Chinese economie harder groeit dan de Amerikaanse en China dit jaar de grootste automarkt van de wereld is geworden. „Deze trend zal doorzetten in 2014’’, aldus de Amerikaanse organisatie.

De VS blijven wel de ranglijst van grootverbruikers van olie aanvoeren. De 316 miljoen Amerikanen verbruiken jaarlijks 18,6 miljoen vaten per dag tegen 10.9 miljoen in China met 1,3 miljard inwoners. De VS winnen uit eigen bodem echter aanzienlijk meer olie dan China, respectievelijk 12,6 miljoen en 4,6 miljoen vaten. Netto importeert China daardoor dus meer dan de VS, aldus de berekening van de EIA. De Chinese olievelden zijn relatief klein en de binnenlandse productie heeft te kampen met overstromingen en technische problemen.

Volgens de EIA zal de Chinese import van olie stijgen naar 11 miljoen vaten in 2020 als de economie in het huidige tempo (rond de 7,5 procent in 2013) zal blijven groeien en de autoverkopen niet inzakken. Benzine en dieselolie blijven de belangrijkste brandstoffen voor het gestaag uitdijende Chinese wagenpark.

De toenemende afhankelijkheid van niet-Chinese olie wordt in de Chinese media gezien als een groot strategisch risico. Volgens de website van de officiële partijkrant, het Volksdagblad, is de door EIA gepubliceerde lijst van netto-importeurs een van de lijsten die China juist niet wil aanvoeren. Vooral de afhankelijkheid van Midden-Oosterse en Golf-olie wordt gezien als een „gevaarlijk zwakheid’’. Iran en Saoedi-Arabië zijn de belangrijkste leveranciers aan China; Bejing volgt de ontwikkelingen in het Midden-Oosten dan ook met grote zorg. Dat belet de staatsoliemaatschappijen overigens niet miljarden te investeren in Irak.