Republikeinen bereid tot hoger schuldenplafond, maar eisen gebaar Obama

Demonstraties voor het beëindigen van de shutdown bij een kantoor voor sociale voorzieningen in Phoenix. AP / Ross D. Franklin

John Boehner is van zins akkoord te gaan met een kortstondige verhoging van het schuldenplafond van de Verenigde Staten. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden zei vanavond echter wel dat president Obama dan wel bereid moet zijn om te praten over opheffing van de shutdown.

Boehner komt met een tijdelijke verhoging van het schuldenplafond tegemoet aan de wens die Barack Obama gisteren uitsprak . Hij wil kortstondig toestaan dat meer geld wordt geleend; in ieder geval lang genoeg voor het land om aan bepaalde betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Onze correspondent in Washington, Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk John Boehner probeert zijn Republikeinse fractie achter een plan te krijgen om het schuldenplafond voor zes weken te verhogen. (1/2)
Twitter avatar apjvalk Guus Valk Strijd op 2 fronten (én shutdown én schuldenplafond) werkt niet, is nu Boehners inschatting. De rest van Amerika was daar al langer achter.

Boehner liet vanavond echter weten dat de Republikeinen in ruil voor deze tijdelijke oplossing met de president willen praten over het weer openstellen van de overheid en dat Obama “Amerika’s dringende problemen aanpakt”. De Democratische president heeft tot nu toe steeds gezegd dat eerst de shutdown moet worden opgeheven alvorens in te gaan op voorwaarden van de Republikeinen.

Mocht Obama zijn zin krijgen zou hij daarmee een opmerkelijk succes behalen op de conservatieven. Volgens AP was het zelfs de conservatieve denktank Heritage Foundation die vaart heeft gezet achter het idee om toch kortstondig het schuldenplafond te verhogen; een voorstel waar de Republikeinen zich toch nog toe tegen verzetten. De Heritage Foundation is samen met de Tea Party binnen het Congres een voornaam voorvechter van conservatieve waarden.

Wat is er aan de hand in de VS? De shutdown uitgelegd in anderhalve minuut

    • Jules Seegers