Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Beursgang Royal Mail nu al een succes – zeven keer overtekend

Het Britse postbedrijf gaat dinsdag naar de beurs.

Beleggers, zowel particuliere als professionele, zijn enthousiast.

Britten privatiseringsmoe? Niet als het om een beursgang gaat gaat. Minister van Handel Vince Cable maakte gisteren in het Lagerhuis bekend dat de verkoop van aandelen Royal Mail, dat dinsdag gedeeltelijk naar de beurs gaat, zeven keer is overtekend. Ruim 700.000 individuele beleggers hebben belangstelling getoond.

Daarmee past het vijfhonderd jaar oude postbedrijf in het rijtje British Telecom en British Gas, de grote privatiseringen van de jaren 80 waarop eveneens duizenden belangstellenden afkwamen. Voor British Gas schreven zich zelfs 4,5 miljoen beleggers in.

Tien procent van de aandelen van Royal Mail gaat naar de 150.000 werknemers; 375 van hen weigerden. De overige aandelen worden verdeeld onder individuele beleggers, die in aanmerking komen voor 30 procent van de aandelen, en professionele beleggers als pensioenfondsen.

Staatssecretaris van Handel Michael Fallon zei gisteren dat er nog geen beslissing is genomen over toewijzing. „Maar ik zeg toe dat kleine beleggers een eerlijk aandeel zullen krijgen.” The Daily Telegraph meldde vanochtend dat beleggers die zich voor meer dan 40.000 pond hebben ingeschreven, wellicht worden uitgesloten. Dat gebeurde ook in de jaren 80 om de kleine beleggers te helpen.

De stormloop op de aandelen ontstond nadat analisten van effectenmakelaar Panmure Gordon schatten dat het postbedrijf 4,5 miljard pond (5,3 miljard euro) waard is – ruim eenderde meer dan de prijs waarvoor beleggers aandelen kunnen kopen.

Vakbond CWU zal woensdag bekendmaken of er gestaakt wordt. De postbodes en sorteerders vrezen verslechtering van werkomstandigheden, en verminderde dienstverlening. Volgens vakbondsleider Billy Hayes is Royal Mail winstgevend en kunnen de posterijen „in overheidshanden succesvol blijven”. „Deze verkoop wordt gedreven door politieke dogma’s, niet door economische noodzaak.” Een eventuele staking wordt eind oktober gehouden.