Bescheiden en authentiek

None

Zien // kunstfilm Dummy Jim Regie: Matt Hulse. Met: Samuel Dore, Marie Denarnaud. In: Eye Filmmuseum, Amsterdam.

Pas als je Dummy Jim hebt gezien, realiseer je je hoe eenvormig het Nederlandse bioscoopaanbod eigenlijk is. Het speelfilmdebuut van multimediakunstenaar Matt Hulse is op een bescheiden en authentieke manier verfrissend en niet in een vakje te stoppen. Het waargebeurde verhaal van de dove Schot James Duthie die in 1951 in z’n eentje naar de poolcirkel fietste is een speelse mix van primitieve animatie (16mm-beelden van de echte Dummy Jim, zoals Duthies bijnaam luidde) en een documentaire over een dorpstoneelgezelschap. Het is een film die je aan zou willen raken. De gebreide spencers van Jim pluizen van het doek af, de wolken lijken wel watten en het robuuste ouderwetse rijwiel van Jim staat klaar om op te stappen.

    • Dana Linssen