Belgische oud-premier Wilfried Martens overleden - ‘groot-Europeaan’

Wilfried Martens tijdens een toespraak in Marseille in 2011.
Wilfried Martens tijdens een toespraak in Marseille in 2011. Foto ANP / Guillaume Horcajuelo

De Belgische oud-premier Wilfried Martens is overleden, zo meldden Belgische media. Martens is 77 jaar geworden.

Twitter avatar cdenv CD&V Bedankt Wilfried voor uw jarenlange inzet en engagement. Innige deelneming en veel sterkte aan familie en vrienden. #Martens

De oud-premier overleed vannacht in zijn woning in Lokeren. Martens was vanaf 1979 dertien jaar lang bijna ononderbroken premier als lid van de Christen-Democratische CD&V. In totaal leidde hij negen regeringen. Dat deed hij in een bijzonder moeilijk politiek-economisch klimaat, zegt onze Belgische hoofdredacteur Peter Vandermeersch:

“Het was een moeilijke periode. Er was extreem hoge werkloosheid, er was de kruisrakettenkwestie, waardoor hij te maken kreeg met grote betogingen tegen hem. Voor het eerst in de geschiedenis kreeg hij te maken met terrorisme. De Cellules Communistes Combattantes (CCC) hebben het land geterroriseerd met een serie bomaanslagen. En samen met de koning heeft hij een speciale gerechtelijke structuur opgezet waardoor de abortuswet kon worden bekrachtigd. Koning Boudewijn wilde de wet niet ondertekenen wegens gewetensbezwaren. Hij is toen 1 dag afgetreden zodat de wet kon worden ingevoerd.”

Martens geloofde in rol Europa in de wereld

Martens was nu aan zijn derde termijn bezig als voorzitter van de Europese Volkspartij, de koepelpartij van Europese centrum-rechtse partijen. Achter de schermen was Martens betrokken bij veel belangrijke beslissingen in Europa, zoals topbenoemingen.

“Martens was een groot Europeaan. Hij was persoonlijk bevriend met Angela Merkel en een goede bekende van François Mitterrand. Hij was overtuigd van de grote rol van Europa in de wereld.”

Rutte: Martens was een man die politiek ademde

Ook premier Rutte heeft gereageerd op het overlijden van Martens:

“Wilfred Martens was een echte Belg én een echte Europeaan. Op beide niveaus speelde hij gedurende vele jaren een samenbindende rol. Wilfried Martens was een man die politiek ademde. Hij kon scherp zijn in zijn analyse en toch wijs en mild in zijn oordeel. Zijn overlijden is een groot verlies voor zijn familie en voor heel België.”