Belgische minister vervangt Dijsselbloem bij IMF

Minister Dijsselbloem en zijn Belgische collega Geens tijdens een eerder overleg van de eurogroep. Foto ANP / EPA / Olivier Hoslet

De Belgische minister van Financiën Koen Geens vervangt minister Dijsselbloem tijdens de jaarvergadering van het IMF in Washington. Gisteren besloot Dijsselbloem de trip naar Washington af te zeggen om bij de begrotingsonderhandelingen in Nederland te zijn.

Dat zegt een woordvoerder van minister Dijsselbloem. De bedoeling was al dat Geens de kiesgroep ging voorzitten waar Nederland ook in zit. Wie de eurogroep tijdens de jaarvergadering gaat leiden, is nog onbekend. De eurogroep wordt nu vertegenwoordigd door ECB-president Mario Draghi, EU-commissaris Olli Rehn en topambtenaar Thomas Wieser.

Nederland met België voorzitter kiesgroep

Het IMF werkt met verschillende kiesgroepen, die ieder een ander stemgewicht hebben. Nederland en België zijn gezamenlijk voorzitter van een kiesgroep met veertien landen die goed is voor een stemgewicht van 6,57 procent. Alleen heeft Nederland een stem die 2,04 procent weegt. Ter vergelijking: de stem van de VS- die het zwaarst is - weegt 12,1 procent.

Onderhandelingen begroting gaan vandaag verder

Dijsselbloem zegde de reis naar Washington vannacht af nadat begrotingsonderhandelingen met de oppositie nog steeds niet tot een goed einde waren gebracht. De bedoeling is dat er vandaag verder wordt gesproken met de financieel specialisten van D66, ChristenUnie en SGP. Later vandaag zouden ook de fractievoorzitters aanschuiven.

    • Philippus Zandstra