Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

App kondigde herverkiezing president Azerbajdzjan al vóór stemming aan

De monsterzege van de Azerbajdzjaanse president Ilham Alijev wordt door internationale waarnemers betwijfeld. Zowel de oppositie als de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) spreken van fraude. Zo zou door een speciale app de uitslag al vóór de verkiezingen bekend geweest zijn.

De verkiezingen in Azerbajdzjan zouden niet eerlijk zijn verlopen.
De verkiezingen in Azerbajdzjan zouden niet eerlijk zijn verlopen. Foto ANP / EPA Sergei Ilnitsky

De monsterzege van de Azerbajdzjaanse president Ilham Alijev wordt door zowel de oppositie als de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) betwijfeld. Zo zou door een speciale app de uitslag al vóór de verkiezingen bekend geweest zijn.

Gisteren bleek dat Alijev met 85 procent van alle stemmen zijn bewind mag voortzetten met een derde termijn van vijf jaar.

Uitslag via app al bekend

De uitslag van 85 procent is opvallend, omdat een dag vóór de verkiezingen de verkiezingsoverwinning al via een app van de kiescommissie was bekendgemaakt. De uitslag: Alijev won met 73 procent van alle stemmen. Na de verkiezingen van gisteren is dat dus 85 procent. Volgens een woordvoerder zou er sprake zijn van een ‘diep misverstand’ door een test van de software-ontwikkelaar. Er zijn excuses aangeboden.

Journalisten verstoren persconferentie

Ook de OVSE, die bij stembureau’s toezag op een eerlijk verloop van de verkiezingen, noteerde volgens persbureau AP veel onregelmatigheden. Er zou sprake geweest zijn van intimidatie bij stemlokalen. Daarnaast had de pers ook te maken met veel restricties. Bij 37 lokalen waren volgens de organisatie valse stemmen uitgebracht, en bij 58 procent van alle lokalen plaatste de OVSE vraagtekens bij het eerlijk tellen van de stemmen.

Een persconferentie van de OVSE over de verkiezingen werd vandaag verstoord toen regeringsgezinde journalisten de zaal binnenkwamen en leuzen schreeuwden dat de OVSE bevooroordeeld zou zijn.

Triomf voor de democratie

De oppositie is direct na de uitslag naar het constitutionele hof gestapt. Alijevs uitdager Jamal Hasanly (goed voor 8 procent):

“Deze verkiezingen waren vrij noch eerlijk.”

Ook bij eerdere verkiezingen die Alijev won, in 2003 en 2008, werden veel onregelmatigheden geconstateerd. De herkozen president herkent zich niet in het door de oppositie en OVSE geschetste beeld en spreekt van een ‘triomf voor de democratie’.