‘Alle slachtoffers rampschip Lampedusa geborgen’

De Italiaanse kustwacht haalt een lichaam uit het water voor de kust van Lampedusa. Foto AP / Francesco Malavolta

Alle slachtoffers van het bij het Italiaanse eilandje Lampedusa gezonken schip zijn nu geborgen. Duikers hebben 309 lijken uit de omgeving en uit de romp van het schip gehaald. Dat meldde CNN vanavond op gezag van de Italiaanse kustwacht.

Het dodental van de ramp bij Lampedusa liep dinsdag op naar 275. Toen werd ook een 35-jarige Tunesiër gearresteerd, die ervan verdacht wordt de kapitein van het gezonken schip met migranten te zijn. Als hij inderdaad de kapitein is wachten hem verschillende aanklachten voor hulp bij mensensmokkel en meervoudige doodslag.

Het schip maakte vorige week donderdag water en vloog in brand toen de opvarenden andere schepen met vuur wilden waarschuwen. De boot kapseisde en alle opvarenden raakten waarschijnlijk te water.

EU zegt Italië hulp toe

De Europese Commissie maakte dindsag bekend dat de EU een zoek- en reddingsmissie op de Middellandse Zee opzet om boten met migranten te onderscheppen en om tragedies als die bij Lampedusa te voorkomen. De missie zou geleid moeten worden door Frontex, het Europese agentschap dat is opgericht om de buitengrenzen van de Unie te bewaken. Frontex helpt al met twee missies in de Middellandse Zee, maar heeft tot nu toe de beschikking over beperkte middelen.

Gisteren zegde de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, Italië een bedrag van 30 miljoen euro toe om de vluchtelingen bij Lampedusa te helpen. Barroso riep ook op om “onvermoeibaar” door te werken aan een EU-breed asielbeleid.

    • Pim van den Dool