5 essentiële housetracks

In de housescene draaide het niet om albums maar vooral om losse tracks. Vijf onmisbare houseplaten volgens Jan Vollaard.

Farley Jackmaster Funk featuring Darryl Pandy: Love Can’t Turn Around (1986).

Farley ‘Funkin’ Keith was dj van The Warehouse in Chicago, de discoclub die housemuziek aan zijn naam hielp. Dj’s rekten de instrumentale passages van discoplaten door twee exemplaren naast elkaar op draaitafels te leggen en de tussenstukken eindeloos aan elkaar te mixen. Farley Keith kaapte het idee van zijn kamergenoot Steve Hurley om het disconummer I Can’t Turn Around van Isaac Hayes te herbewerken tot een houseversie, met zang van Darryl Pandy die gospelprediker was bij de Church of Universal Awareness in Chicago. Thuis scoorde Farley Jackmaster Funk er een clubhit mee. In Engeland haalde hij de top-10 van de reguliere hitparade en was hij de eerste die housemuziek via Top of The Pops in de huiskamers bracht.