Yellen als eerste vrouw voorgedragen als nieuwe president Fed

Obama draagt Janet Yellen voor als nieuwe president van de Federal Reserve.
Obama draagt Janet Yellen voor als nieuwe president van de Federal Reserve. Foto AFP / Peter Parks

President Barack Obama zal Janet Yellen voordragen als president van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten. Dat maakte het Witte Huis vannacht bekend, meldt persbureau AP. Yellen zal de eerste vrouw zijn die aan het hoofd staat van de machtige Fed. Ze neemt het roer in februari over van Ben Bernanke.

De 67-jarige Yellen was de belangrijkste kandidaat nadat Lawrence Summers zich vorige maand terugtrok wegens gebrek aan steun in de oppositie. De voormalige minister van Financiën werd aanvankelijk als favoriet van Obama beschouwd.

Yellen is een van de bedenkers van de pogingen van de Fed om de rentestanden op recordlaagte te houden om de economie te stimuleren. Ze zal naar verwachting hetzelfde beleid voeren als Bernanke. Hij kampte in zijn achtjarige termijn met de ergste economische crisis sinds de jaren dertig en ontwikkelde na de financiële crisis in 2008 uitzonderlijke programma’s om het bankensysteem te redden. De Fed leende geld aan banken nadat de kredietmarkten bevroren, bracht de rente tot bijna nul en kocht voor miljarden aan langlopende staatsleningen op.

Zowel Yellen als Bernanke zal vandaag met Obama op het Witte Huis verschijnen voor een officiële bekendmaking. Het Congres moet de benoeming nog wel goedkeuren.