Verbod op elektronische sigaret is afgewezen

Het Europees Parlement heeft plannen om de elektronische sigaret streng aan banden gelegd gisteren afgewezen. Het wil een lichter regime voor de snel in populariteit groeiende e-sigaret, die als minder ongezond geldt dan traditionele tabak.

Producenten uit de sector reageerden gisteren opgelucht op de nieuwe tabaksrichtlijn. In het oorspronkelijke plan zouden zij verplicht zijn geweest hun product als medicijn te laten registreren – een duur en ingewikkeld proces

Het is voor het eerst dat de e-sigaretten wordt gereguleerd. Als ze nadrukkelijk een preventieve of genezende werking claimen, moeten ze wel als medicijnen worden geregistreerd, net als nicotinepleisters. Ze moeten voorzien worden van gezondheidswaarschuwingen en mogen ze aan niemand onder de 18 jaar worden verkocht. Voor de op batterijen werkende nicotinestaafjes gaan dezelfde reclamebeperkingen gelden als voor tabak.

Het Europees Parlement stemde gisteren verder in met nieuwe wetgeving die roken minder aantrekkelijk moet maken onder jongeren. Maar de voorstellen van de Europese Commissie werden wel afgezwakt. Zo komt er weliswaar een verbod op sigaretten met smaakjes, maar treedt dat voor de meest populaire smaak, menthol, pas over vijf jaar in werking.