Syrië ‘werkt goed mee’ bij vernietiging chemische wapens

De Syrische autoriteiten zijn tot nu toe “heel meewerkend” bij de vernietiging van het arsenaal chemische wapens van Syrië. Dat meldt het hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag, schrijft persbureau Reuters.

Het hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens Ahmet Uzumcu tijdens een persconferentie in Den Haag.
Het hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens Ahmet Uzumcu tijdens een persconferentie in Den Haag. Foto AP / Peter Dejong

De Syrische autoriteiten zijn tot nu toe “heel coöperatief” bij de vernietiging van het arsenaal chemische wapens van Syrië. Dat meldt het hoofd van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag, schrijft persbureau Reuters.

Ahmet Uzumcu zei dat de internationale experts de komende dagen en weken twintig gebieden in Syrië willen bezoeken. Hij noemde de missie om de Syrische wapens te vernietigen “realistisch”.

“Als we samenwerking tussen alle partijen kunnen bewerkstelligen, en als er tijdelijke wapenstilstanden kunnen worden ingevoerd zodat onze experts hun werk kunnen doen in een tolerante omgeving, dan denk ik dat alle doelen worden bereikt.”

Betrokkenheid regime voorwaarden slagen operatie

Uit een brief van Ban Ki-moon maandag blijkt dat honderd inspecteurs de komende maanden het gifgasarsenaal zullen ontmantelen. Het is, zo schrijft Ban, een extreem gevaarlijke operatie, “die eenvoudigweg nog nooit eerder is geprobeerd” en die zonder “constante, oprechte betrokkenheid van de Syrische autoriteiten” nooit zal slagen.

In juni 2014 moet alle chemische wapens vernietigd zijn

Syrië ging vorige maand akkoord met de vernietiging van zijn chemische wapens, maar er zijn geen details vrijgegeven over het arsenaal. Experts denken dat Syrië beschikt over zo’n duizend ton sarin, mosterd- en zenuwgas.

Een resolutie van de Veiligheidsraad over de vernietiging van het aresenaal kwam tot stand na een Russisch-Amerikaans akkoord hierover. Syrië moet alle productiefaciliteiten en vulapparatuur in november onklaar hebben gemaakt. Eind juni volgend jaar moeten alle chemische wapens zijn vernietigd.

    • Mirjam Remie