Strijken voor de koning

Gaan // Klassiek concert Lundi Bleu Een orkest speelt binnenkort voor een Afrikaanse koning. Ze zijn vrijdag te horen in de Amsterdamse Amstelkerk om 20.15 uur.

Optreden voor de koning: het Amsterdamse strijkorkest Lundi Bleu mag het binnenkort doen, maar niet in Nederland. Het amateurorkest vertrekt volgende week naar Lesotho, een land dat wordt omsloten door Zuid-Afrika, om op te treden voor koning Letsie III. Hoe raakt een orkest van hoogopgeleide dertigers verzeild in een land waar eenderde van de bevolking aids heeft en 40 procent minder dan 1,25 dollar per dag verdient? „Ons geld moest op”, antwoordt Jet Berkhout (32), eerste violist van Lundi Bleu. „Als stichting mag je een maximale hoeveelheid geld op je rekening hebben. We hadden een paar lucratieve schnabbels gehad. Veel van onze orkestleden zijn al op een leeftijd waarop ze kinderen krijgen, maar nu konden we nog eens een grote tournee maken.” Om aan locaties te komen om op te treden belde Berkhout met haar familie in Zuid-Afrika. Via een achteroom kwam ze in contact met een minister uit Lesotho. „Opeens stond die man op mijn voicemail met de vraag of wij wilden optreden voor His Majesty.” Voor het feest van de koning worden vijfduizend mensen uitgenodigd. „We moeten dan ook een plaatselijk koor begeleiden. Daar ben ik nog het meest benieuwd naar. Het schijnt dat ze heel andere toonsoorten hanteren dan wij.” Om geen gewetensbezwaren te krijgen geeft het orkest ook straatconcerten„We willen geld inzamelen voor arme kinderen. Ook in Zuid-Afrika spelen we in de townships. Het contrast zal wel groot zijn.”Op verzoek van Letsie III voert Lundi Bleu toegankelijke klassieke stukken uit, zoals de Holberg-suite van Edvard Grieg en de Serenade voor strijkers van Tsjaikovski. Vrijdag geeft het orkest nog een uitzwaaiconcert in de Amstelkerk in Amsterdam.