Spijkerbroek inruilen voor een maatpak

Arno Bonte (35) ging eigenlijk altijd ‘gewoon’ in een spijkerbroek naar zijn werk. Verder droeg de fractievoorzitter van GroenLinks in Rotterdam een blouse met soms een jasje. Het was niet zijn ‘weekendslobberoutfit’, maar toch, anders dan de kleding die hij sinds twee weken draagt. Zijn campagneteam heeft hem namelijk geadviseerd de spijkerbroek te verruilen voor een pak. Dus loopt Bonte voortaan in een stijlvol maatpak door de gangen van het Rotterdamse stadshuis.

Is dit niet gewoon een verkiezingsstunt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen maart volgend jaar?

„Het is meer een statement. Ik heb een vrij uitgesproken activistisch imago, omdat ik vaak bij demonstraties betrokken ben. Zo heb ik weleens aan bijzondere monumentale bomen vastgeketend gezeten. Het pak zorgt voor een bestuurlijke uitstraling. Op die manier kan ik in de volle breedte kiezers bereiken. De activistische achterban, maar ook de bestuurlijk ingestelde kiezers.”

Wat doet een pak met je?

„Niet zoveel. Ik blijf dezelfde persoon. Collega’s van andere partijen keken wel even op van mijn nieuwe outfit. Als ze hun eigen campagneteam zouden raadplegen kunnen ze misschien ook wat advies krijgen. Over de vorm van hun pak, bijvoorbeeld. Qua kleding kan er nog wel wat verbeteren in de Rotterdamse gemeenteraad. Persoonlijk zal ik mijn collega’s er niet op aankijken. Voor kiezers is dat anders. Die zien een politicus immers slechts kort op tv en aan de hand daarvan moeten ze een oordeel vellen. Het gaat niet alleen om wat je te zeggen hebt.”

En na de verkiezingen gaat het pak weer uit?

„Het bevalt me wel. Het feit dat er zoveel aandacht voor is, onderstreept dat kleding belangrijk wordt gevonden. Waar je bij een geschikt pak op moet letten? Ik ben helemaal afgegaan op het advies van mijn styliste. Wat dat betreft denk ik: blijf bij je leest. Ik heb verstand van politiek. Zij heeft verstand van kleding. Ik heb er ook veel complimenten over gehad. Als we bij de verkiezingen een goed resultaat boeken blijf ik het pak zeker dragen.”