‘Rutte dwong Beatrix kersttoespraak aan te passen wegens passages PVV’

Beatrix, toen nog koningin, tijdens haar kersttoespraak in 2010.
Beatrix, toen nog koningin, tijdens haar kersttoespraak in 2010. Foto ANP

Premier Mark Rutte (VVD) heeft koningin Beatrix in 2010 tot drie keer toe gedwongen haar kersttoespraak aan te passen, vanwege passages die gericht waren tegen PVV-leider Geert Wilders. Beatrix was daar woedend over, zegt dichter en priester Huub Oosterhuis. Dat meldt dagblad Trouw vandaag.

Oosterhuis is al sinds de jaren 60 een vertrouweling van de koninklijke familie. Hij doet zijn uitspraken in een biografie die deze week over hem verschijnt, van journalist Marc van Dijk. Hij zegt daarin, aldus de ochtendkrant:

“Ze heeft haar tekst drie keer naar Rutte moeten sturen en moeten bijstellen. Dat was natuurlijk gewoon Wilders die meelas. Of Rutte was bang voor een nummer van Wilders. Het was eigenlijk een anti-Wilders-speech. De koningin was over deze betutteling zo kwaad geweest dat ze de opname onderbroken heeft en een uur in de tuin is gaan lopen met de hond.”

Oosterhuis verklaarde al eerder dat Beatrix in 2010 ‘zwaar gecensureerd’ was door Rutte, maar die uitspraak trok hij later in. Rutte wilde toen niet ingaan op wat zich tussen Beatrix en hemzelf had afgespeeld. Wilders, destijds gedoogpartner van het kabinet, ontkende elke betrokkenheid.

Nu geeft Oosterhuis alsnog openheid van zaken: in de biografie zijn alle citaten geautoriseerd. Weekblad Vrij Nederland brengt vandaag een voorpublicatie waarin Van Dijk de banden tussen Oosterhuis en de Oranjes beschrijft.