Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Russische diplomaat Borodin aanvaardt excuses van Timmermans

De Russische diplomaat Dmitri Borodin vindt dat Nederland juist heeft gehandeld door vanmiddag excuses aan te bieden voor zijn arrestatie. Volgens de Rus past het “in het kader van de verplichting binnen de internationale wet”. Dat zei hij tegen de Russische radiozender Voice of Russia.

Residentie Seinpost in Scheveningen, waar de Russische diplomaat Dmitri Borodin woont.
Residentie Seinpost in Scheveningen, waar de Russische diplomaat Dmitri Borodin woont. Foto ANP / Phil Nijhuis

De Russische diplomaat Dmitri Borodin vindt dat Nederland juist heeft gehandeld door vanmiddag excuses aan te bieden voor zijn arrestatie. Volgens de Rus past het “in het kader van de verplichting binnen de internationale wet”. Dat zei hij tegen de Russische radiozender Voice of Russia.

De kwestie: meerdere meldingen over wangedrag Borodin

De 46-jarige Borodin, die voor de Russische ambassade in Den Haag werkt en in die stad woont met zijn vrouw en twee jonge kinderen, werd zaterdag gearresteerd. De politie had meerdere meldingen over hem binnengekregen. Iemand zag een man op het strand zijn kinderen slaan, een ander meldde dat hij ze over straat sleurde en dat er daarna veel kabaal binnenshuis te horen was. Volgens bronnen bij politie en justitie was Borodin dronken toen agenten hem kwamen ophalen.

De diplomaat klaagde vervolgens - ook via Twitter - over de manier waarop hij behandeld werd. Hij zou zijn geboeid en met een stok op zijn hoofd zijn geslagen. Borodin zou de agenten hebben gewezen op zijn politieke onschendbaarheid als diplomaat (zoals vastgelegd in het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer), maar hij werd toch meegenomen naar het bureau. Een diplomaat van de Russische ambassade haalde hem daar vervolgens op.

Timmermans biedt excuses aan, Borodin aanvaardt ze

Vanmiddag kwam naar buiten dat Frans Timmermans, minister van Buitenlandse Zaken, excuses heeft aangeboden:

“Op basis van de informatie van de politie kom ik tot de conclusie dat met de aanhouding en detentie van een Russische diplomaat, die volledige immuniteit en onschendbaarheid geniet, het Verdrag van Wenen is geschonden. Hiervoor biedt de Staat der Nederlanden de Russische Federatie excuses aan.”

Timmermans bij de NOS:

Daarop reageerde Borodin:

“Ik hoop dat het Nederland-Ruslandjaar, dat we ook wel het jaar van vriendschap hebben genoemd, echt vriendschappelijk gaat zijn. Ik hoop dat er een einde komt aan de modder die door Nederlandse pers over mijn familie wordt gestort.”

Gisteren barstte de diplomatieke bom tussen Nederland en Rusland nadat de gebeurtenissen naar buiten kwamen. President Poetin eiste opheldering van de “grove schending” van het Verdrag van Wenen.

Rusland heeft laten weten de excuses te hebben ontvangen. Timmermans zou de Russen ook de resultaten van het onderzoek naar het incident hebben beloofd.