Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Russisch onderzoeksteam: drugs gevonden op Greenpeace-schip

Het Russische onderzoekscomité zegt drugs te hebben gevonden op het Greenpeace-schip de Arctic Sunrise. Mogelijk bereid de commissie naar aanleiding hiervan zwaardere beschuldigingen voor. Dat meldt persbureau AFP.

De ijsbreker Arctic Sunrise van Greenpeace op archiefbeeld in de Barentszee.
De ijsbreker Arctic Sunrise van Greenpeace op archiefbeeld in de Barentszee. Foto ANP-EPA / Will Rose

Het Russische onderzoekscomité dat onderzoek doet naar Greenpeace-schip de Arctic Sunrise zegt op het schip drugs te hebben gevonden. Mogelijk bereidt de commissie naar aanleiding hiervan zwaardere beschuldigingen voor. Dat meldt persbureau AFP.

Een vertegenwoordiger van het onderzoekscomité stelt dat het gaat om morfine en delen van een papaverplant waarvan drugs kunnen worden gemaakt. Het team gaat nu na waar deze stoffen vandaan komen en waarom ze aan boord waren.

‘Het wordt hoog gespeeld’

Volgens onze correspondent in Rusland, Thalia Verkade, is het maar de vraag of er echt drugs op het schip zijn gevonden:

Omdat van piraterij volgens Poetin geen sprake is, wordt er nu kennelijk gezocht naar andere mogelijke overtredingen. Het wordt hoog gespeeld - misschien om andere (internationale) non-gouvernementele maatschappelijke organisaties te laten zien wat er gebeuren kan als je protesteert.

Daarnaast is volgens Greenpeace de aanwezigheid van morfine aan boord verplicht.

Greenpeace: medische middelen toegestaan

In een reactie zegt Greenpeace dat het enkel mogelijk is dat de Russische autoriteiten refereren aan medische middelen die ze volgens de internationale vaarwetten aan boord mogen hebben:

We can only assume the Russian authorities are referring to the medical supplies that our ships are obliged to carry under maritime law. The ship was first searched by Russian officers weeks ago, they scoured every corner of it, so we assume this announcement is designed to deflect attention from the growing global outrage over the continued imprisonment of the detainees. Any claim that illegal drugs were found is a smear, it’s a fabrication, pure and simple.

Twitter avatar gp_sunrise Arctic Sunrise There are strict policies against recreational drugs on GP ships. Any claim that illegal drugs were found is a fabrication

‘Zwaardere aanklacht kan grote gevolgen hebben voor crew’

Mocht de aanklacht worden doorgezet, dan verslechtert dat de situatie van de crew aanzienlijk, Verkade:

De Greenpeace-activisten hebben in het geval van een zwaardere aanklacht een groot probleem. De rechter neemt de aanklacht van de recherche vaak helemaal over, die - afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek - grote gevolgen kan hebben. Zo werd in 2003 de jonge zakenman Tig Hague gearresteerd op het vliegveld van Moskou voor het in het bezig hebben van een klein beetje wiet. Hague zat vervolgens bijna twee jaar vast in een strafkamp voor buitenlanders.

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd vorige maand geënterd door de Russische kustwacht en naar Moermansk gesleept. De dertig opvarenden worden verdacht van piraterij.

Diplomatieke betrekkingen Nederland-Rusland onder druk

De diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Rusland zijn maandag nog verder onder druk komen te staan. In de nacht van zaterdag op zondag viel de Nederlandse politie het huis binnen van de tweede man van de Russische ambassade in Nederland: Dmitri Borodin. De politie deed dit na de melding dat Borodin zijn kinderen zou hebben mishandeld.

De diplomaat werd geboeid afgevoerd en heeft naar eigen zeggen de agenten gewezen op zijn diplomatieke onschendbaarheid. President Poetin noemde de arrestatie in een reactie tegenover persbureau Ria Novosti “een grove schending van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer”. Poetin eist “uitleg en excuses” van Nederland en wil “dat de schuldigen worden bestraft”.