Politie kreeg drie meldingen over ‘dronken’ diplomaat

De arrestatie van een Russische diplomaat leidt tot veel ophef. President Poetin eist excuses. Minister Timmermans laat eerst onderzoek doen. Wat is er zaterdag gebeurd?

De politie in Den Haag is afgelopen zaterdag niet één maar driemaal gealarmeerd over de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Na de laatste melding besloten agenten hem naar het bureau af te voeren. Volgens bronnen bij politie en justitie was Borodin dronken.

De eerste melding bij de politie kwam zaterdag van een burger. Die zag hoe een man op het strand zijn kinderen sloeg en waarschuwde de politie. Het bleek te gaan om de 46-jarige Dmitri Borodin, de tweede man op de Russische ambassade in Den Haag. Borodin en zijn vrouw wonen, met een dochtertje van 4 en een zoontje van bijna 2 jaar, in een appartementencomplex bij het strand in Scheveningen.

’s Avonds kreeg de politie een tweede melding. Een automobiliste zou in het Statenkwartier te Den Haag enkele geparkeerde auto’s hebben aangereden en ernstig beschadigd. De vrouw had zichzelf daarbij verwond en moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd. Ze was volgens betrouwbare bronnen onder invloed van alcohol. De Telegraaf heeft vanmorgen foto’s van dit incident gepubliceerd.

Later op de zaterdagavond belden buren de politie om te melden dat ze gezien hadden hoe een man twee kinderen over straat sleurde, waarna ze kabaal binnenshuis bleven horen.

Op grond van deze derde melding vermoedde de politie dat de incidenten één en hetzelfde gezin betroffen en besloot tot ingrijpen.

Volgens Borodin zelf werd hij in zijn woning door vier geüniformeerde agenten overmeesterd. Hij toonde zijn diplomatieke identiteitsbewijs. Hij werd niettemin met een knuppel geslagen, twitterde hij later.

Borodin weigerde gisteren vragen te beantwoorden of nader commentaar. Volgens de Russische ambassade in Den Haag was hij „te druk” met andere werkzaamheden. Een Russische diplomate zei bereid te zijn schriftelijk vragen te beantwoorden. Dat was vanmorgen nog niet gebeurd.

Borodin stond wel drie Russische televisiezenders te woord. Hun vertelde hij hoe de agenten hem tegen de grond werkten en met een schoen op het hoofd in bedwang hielden.

In tweets had hij maandag laten weten dat de agenten bij binnenkomst ‘politiepenning’ noch identiteitsbewijs toonden.

Deze tweets leidden gisteren tot felle reacties van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. President Vladimir Poetin eiste vanaf Bali, waar hij een economische top bijwoonde, dat de Nederlandse regering de verantwoordelijke Haagse agenten zou „straffen”.

Volgens de Russische regering is niet alleen de onschendbaarheid van de diplomaat Borodin genegeerd maar zijn ook zijn „mensenrechten” met voeten getreden. Minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken noemde de aanhouding „absurd”.

De Russische ultranationalistische parlementariër Vladimir Zjirinovski kondigde vanmorgen in de Doema aan dat zijn aanhangers bij een ‘piketactie’ bij de Nederlandse ambassade in Moskou „de ramen van het gebouw zouden gaan ingooien”.

De politie heeft haar lezing vooralsnog niet gegeven. Het korps Haaglanden wilde die gisteren met een persbericht bekend maken. Onder druk van het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de politie daarvan moeten afzien. Het departement, dat het incident onderzoekt en zonodig bereid is excuses aan te bieden, wil de communicatie in eigen hand houden.

Borodin werkt al twee decennia in de diplomatieke dienst. Na een studie aan het prestigieuze opleidingsinstituut MGIMO in Moskou diende hij onder meer in Zaïre (Congo), Benin, Luxemburg en België. In 1995 nam hij deel aan een Russische vredesmissie in Joegoslavië.