Politie erkent procedurefout bij zedenzaak

Foto ANP / Valerie Kuypers

De politie heeft een procedurefout gemaakt in de grote zedenzaak die vanmorgen naar buiten kwam. Als de politie het verhaal van een 16-jarig slachtoffer vorig jaar aan het OM had gemeld, had de zaak mogelijk eerder aan het licht kunnen komen.

Dat meldt persbureau Novum. De ouders stapten vorig jaar naar de politie omdat ze dachten dat hun dochter een relatie had met de 48-jarige man uit Cuijk. Uiteindelijk deden ze geen aangifte, maar de politie deed wel uitgebreid onderzoek. Dat had aan het OM moeten worden voorgelegd.

De fout heeft geen gevolgen voor de betrokken rechercheurs, omdat die volgens de politie wel zorgvuldig hebben gehandeld. Het OM kan niet zeggen of de Brabander was vervolgd als justitie de informatie van de politie had gekregen.

Frank R. drie keer in beeld bij politie

De politie had Frank R. al eerder in beeld. In 2009 dook het IP-adres van de 48-jarige man ook al op in een onderzoek naar grooming, maar er was toen onvoldoende bewijs om hem als verdachte aan te merken. Twee jaar later vertelde een meisje de politie dat een vriendin een relatie had met een oudere man. Zij had het echter over een man uit Nijmegen, waardoor het spoor doodliep. En er was de zaak van het meisje waarbij een procedurefout is gemaakt.

Grooming is het via internet verleiden van kinderen onder de zestien jaar tot daadwerkelijk seksueel contact. Het is sinds januari 2010 strafbaar.

Frank R. acht jaar actief, bijna 300 slachtoffers

Vanmorgen kwam via Dagblad van het Noorden naar buiten dat Frank R. bijna driehonderd meisjes via internet heeft verleid tot seksuele handelingen. Met zeker elf van hen kwam het tot een ontmoeting. Tijdens die ontmoeting heeft hij hen misbruikt. Alle slachtoffers zijn meisjes tussen de 10 en 17 jaar, afkomstig uit heel Nederland en België. De man is al acht jaar actief.

Het misbruik vond onder meer plaats in zijn huis, waar hij ook opnames maakte. Bij een huiszoeking zijn zo’n 26 duizend filmpjes en 144 duizend foto’s gevonden die de man van zijn slachtoffers maakte. De politie heeft harde schijven, usb-sticks, dvd’s en telefoons in beslag genomen. Die zijn bijna allemaal onderzocht. Er zijn 65 meisjes geïdentificeerd. De politie neemt contact op met de ouders van de slachtoffers om te kijken of er aangifte kan worden gedaan.

De zaak kwam aan het rollen na een verdwijning van een 12-jarig meisje uit een Gronings dorp in mei. Een dag later vond de politie haar samen met R. in Bedum, waarop de man werd aangehouden. Buurtbewoners zeggen tegen de NOS dat de man werkzaam was in de bouw. Zijn appartement staat nu leeg.

    • Mirjam Remie