Pleegmoeder opvanghuis vervolgd voor kindermishandeling

Een voormalige pleegmoeder van een opvanghuis in Nieuwleusen wordt vervolgd voor kindermishandeling. De 72-jarige Wilma E. wordt ervan verdacht jarenlang kinderen lichamelijk te hebben mishandeld, bevestigt het Openbaar Ministerie vandaag aan persbureau Novum na berichtgeving van dagblad de Stentor.

Vorig jaar werd al bekend dat aangifte was gedaan. Tussen 1984 en 2010 zouden in gezinshuis De Loot kinderen onder meer met stokken en mattenkloppers zijn geslagen. Ook moesten ze voor straf op de gang slapen, werden ze buiten in de kou gezet of onder een koude douche gezet. De kinderen werden soms ook vastgebonden aan stoelen en publiekelijk vernederd en getreiterd. De mishandelingen zouden voornamelijk zijn gepleegd door de vrouw die nu wordt vervolgd.

Justitie heeft ook een onderzoek ingesteld naar de gang van zaken bij de top van de zwaar christelijke gemeenschap De Terebint in de gemeente Staphorst, waar De Loot onder valt. Bij deze leefgemeenschap worden sinds begin jaren tachtig mensen met uiteenlopende, vaak psychische problemen opgevangen. De gemeenschap is volgens oud-bewoners en -medewerkers een sekte die bewoners volledig afhankelijk maakt. Ook daar zou sprake zijn geweest van mishandelingen.

Justitie begon onderzoek vorig jaar na aangiften

De voormalige pleegmoeder was van 1982 tot 2004 bestuurslid van Stichting De Terebint. Zij kwam volgens de Stentor zelf als patiënt binnen bij de gemeenschap, en werd daarna pleegmoeder.

Politie en justitie begonnen vorig jaar een onderzoek na een aangifte van een moeder van een van de kinderen. In de loop van het onderzoek kwamen meer meldingen binnen. Ook de William Schrikker Groep, een instelling voor jeugdbescherming, jeugdreclassering en pleegzorg, die kinderen in het huis plaatste, deed aangifte. Wanneer de zaak dient is nog niet bekend.

    • Anouk van Kampen