Ouders kunnen niet alles zien

Een man die 300 meisjes verleidt, zal steeds online zijn geweest op puberplekken.

Veel aandacht geven, lieve woorden gebruiken, een scherp oog hebben voor de persoonlijke gevoeligheden van meisjes. Een ‘groomer’ weet precies hoe hij een meisje moet verleiden. Hij heeft geen haast: hij weet dat het effectiever is om een band op te bouwen.

Een 48-jarige man uit Cuijk wordt ervan verdacht 300 minderjarige meisjes te hebben overgehaald om voor de webcam uit de kleren te gaan. Elf meisjes kon hij overhalen tot een fysieke afspraak om seks te hebben: dat is grooming. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak.

Deze man zal waarschijnlijk maar met één ding bezig zijn geweest, zegt Remco Pijpers, directeur van de stichting Mijn Kind Online. „Hij is constant online op de plekken waar pubers ook komen.” Misschien dat 99 van de 100 kinderen niet gevoelig zijn voor zijn trucs. „Maar als je maar genoeg meisjes benadert, heb je toch 300 slachtoffers.”

Voor ouders is het lastig om je kind altijd en overal te controleren. Een computer kun je nog in de woonkamer zetten, maar probeer maar eens in gaten te houden wat je kind op de smartphone doet.

Volgens Phaedra Werkhoven, die met journalist Jan Dijkgraaf het boek De social media Bijbel, van vijand tot vriend schrijft, hebben ouders geen idee over wat hun kind uitspookt op internet. Kinderen beginnen meestal rond hun zestiende te experimenteren met seks. Ongeveer een kwart van hen begint gelijktijdig ook op internet te experimenteren met seks, blijkt uit onderzoek van de Rutgers Nisso Groep.

Zelfs een kind van 8 loopt op internet een groot risico om geconfronteerd te worden met seks, zegt Pijpers. „Dan vraagt iemand bijvoorbeeld: heb jij het al wel eens gedaan?” Maar hij bestrijdt dat ouders hier geen idee van hebben. „Ik heb niet de indruk dat ze het onderschatten. Maar het is wel knap lastig om erover te praten.”

Toch zullen ouders móeten praten. Maar niet alleen over de gevaren van internet. „Praat ook over wat er goed kan gaan. De onderliggende boodschap moet zijn: wat er ook gebeurt, wij steunen je.”

Pijpers sprak eens met ouders die grote moeite hadden met hun dochter die verliefd was op een jongen in Roemenië. Toen haar bezorgde ouders haar verboden nog langer contact te houden, bleef ze het stiekem doen. „Toen haar ouders dat in de gaten kregen, ging zij hun verwijten maken: ‘Dit is de liefde van mijn leven!’”

De ouders moesten het vertrouwen herstellen, adviseerde Pijpers. Ze moesten hun dochter ondersteunen – hoe moeilijk dat ook was. Ze zeiden dat de jongen naar Nederland mocht komen, mits hij in het ouderlijk huis kwam logeren. „Het meisje was dolblij met die stap. Maar toen ze weer contact opnam, haakte de jongen af. Hij bleek inderdaad niet te vertrouwen. Hij had de ouders juist neergezet als een gemeenschappelijke vijand.”

Alle kinderen – en dan zijn het vooral meisjes – kunnen slachtoffer worden van grooming. Zowel vmbo’ers als vwo’ers, zegt Pijpers. Is er dan wel iets wat ertegen gedaan kan worden? Jawel, zegt Pijpers. „Vooral door professionals, zoals maatschappelijk werkers en jeugdartsen meer te trainen zodat ze hier bekend mee worden. Ze kunnen leren hoe pubers omgaan met seks op het internet.”

    • Christiaan Pelgrim