Nu ook officieel: Obama draagt Yellen voor als Fed-voorzitter

Janet Yellen naast Obama bij de aankondiging van vanavond. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Dat het zou gebeuren stond al vast, maar het is nu officieel: Janet Yellen is door Obama voorgedragen als opvolger van Ben Bernanke als voorzitter van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank.

Obama zei dat de 67-jarige Yellen, die de eerste vrouw zal zijn op die positie, zich bewezen heeft als een leider die weet hoe ze de middenweg kan vinden tussen de taken van de ‘Fed’: inflatie in toom houden en de werkgelegenheid vergroten. Hij drong er bij de Senaat op aan de aanstelling van Yellen zo snel mogelijk te regelen. Ze zal dan in februari beginnen.

De president maakte van de gelegenheid gebruik om Ben Bernanke, die in januari afscheid neemt, te bedanken voor zijn werk. Hij was “een wijze stem” in roerige tijden, die “meehielp de Amerikaanse economie te doen herstellen van de ergste recessie sinds de Grote Depressie”.

Yellen wil Amerikanen zorgen afnemen

Yellen zei vandaag bij het Witte Huis dat ze - wanneer ze aangesteld wordt - alles zal doen voor betere werkgelegenheid, stabiele prijzen en een sterk financieel systeem. Volgens haar hebben de VS vooruitgang geboekt, maar is er ook nog een lange weg te gaan.

“Te veel Amerikanen kunnen nog steeds geen baan vinden en weten niet of ze hun rekeningen wel kunnen betalen en voor hun familie kunnen zorgen. De centrale bank kan daarbij helpen als het zijn werk effectief doet.”

Belangrijkste kandidaat na terugtrekking Summers

Yellen was de belangrijkste kandidaat nadat Lawrence Summers zich vorige maand terugtrok wegens gebrek aan steun in de oppositie. De voormalige minister van Financiën werd aanvankelijk als favoriet van Obama beschouwd.

De aanstaande Fed-voorzitter is een van de bedenkers van de pogingen van de centrale bank om de rentestanden op recordlaagte te houden, om zo de economie te stimuleren. Ze zal naar verwachting hetzelfde beleid voeren als Bernanke. Hij kampte in zijn achtjarige termijn met de ergste economische crisis sinds de jaren dertig en ontwikkelde na de financiële crisis in 2008 uitzonderlijke programma’s om het bankensysteem te redden. De Fed leende geld aan banken nadat de kredietmarkten bevroren, bracht de rente tot bijna nul en kocht voor miljarden aan langlopende staatsleningen op.

    • Peter Zantingh