Nu krijgen de honden toch echt een spuitje

Mircea, een kortgeschoren dertiger die concerten organiseert en pr voor festivals doet, heeft wel een aantal tips. Zoals iedere Roemeen is hij ervaringsdeskundige in het samenleven met straathonden. „Kijk of hij schuimbekt als hij naar je gromt. Dan moet je oppassen. En of hij een label in zijn oor heeft, want dan zou hij gesteriliseerd en ingeënt moeten zijn.” Eentje is ongevaarlijk, twee of meer is uitkijken.

Zijn vijfjarige zoon is een keer in zijn schouder en een keer in zijn enkel gebeten. „Toch is hij nog steeds niet bang voor honden”, zegt de vader trots.

Maar zelfs dierenliefhebber Mircea, die vaak zonder vlees kookt, kan ermee leven als een deel van de 65.000 straathonden in de Roemeense hoofdstad een spuitje krijgt. Het zijn er gewoon te veel. Het is moeilijk je Boekarest zonder straathonden voor te stellen, maar het is wel een stuk leuker in het park te joggen als je niet bang hoeft te zijn voor de roedel honden die na elke bocht in het gras kan liggen.

De meeste Roemenen houden als vanzelf rekening met de honden om hen heen. Sommige mensen voeren ze of durven ze aan te halen. Automobilisten houden in als zo’n mormel op z’n gemak een van de brede boulevards oversteekt.

Maar sinds op 2 september de 4-jarige Ionut Anghel in Boekarest is doodgebeten door een groep straathonden, heeft iedereen zijn mening aangescherpt. Een wet om ‘euthanasie’ op honden toe te staan is door het parlement gejaagd, met 226 stemmen voor, 23 tegen en 21 onthoudingen. De parlementariërs zijn aangemoedigd door spontane straatprotesten, waarbij de ouders van Ionut in het zwart voorop liepen. Het wetsvoorstel lag al zeven jaar op de plank.

Ionut was met zijn 6-jarige broertje en oma in park Tei, in het noorden van de stad. Oma zat op een bankje bij andere ouders en grootouders en verloor de spelende jongens uit het oog. Na een kwartier leende ze een mobiele telefoon en belde de politie. Die vond het broertje compleet overstuur op een aangrenzend terrein van een bankroet bedrijf. De jongen wees naar een bosje waar het verminkte lichaam van Ionut tussen een groep honden lag, bijna onherkenbaar. Meerdere honden hadden bloed op hun vacht.

In 2012 zijn 16.000 mensen in Boekarest naar een dokter geweest voor een injectie na een hondenbeet. Dit jaar tot en met augustus 9.760. Ionut is niet de eerste dode.

De meest gehoorde verklaring voor het hoge aantal straathonden ligt in de ingrijpende bouwprojecten van de communistische leider Ceausescu in zijn laatste jaren. Voor het ‘Paleis van het Volk’, een enorme suikertaart middenin Boekarest, moesten hele wijken plat. De bewoners werden verplaatst naar flats. Die waren te klein om nog een hond in te houden.

De discussie is al eerder opgelaaid. Toen de huidige president van het land, Traian Basescu, in 2000 burgemeester van Boekarest werd, wilde hij honden ook laten afmaken. Het is een vaak gehoorde verkiezingsbelofte van lokale politici. Een felle campagne van Brigitte Bardot leidde er destijds toe dat het beleid werd de beesten te steriliseren en ter adoptie aan te bieden. Volgens Roemeense media heeft Basescu vervolgens zelf drie straathonden geadopteerd.

Nu is Bardot weer in actie. Ze heeft, samen met Pamela Anderson, de voorzitter van de Europese Commissie aangeschreven om de ‘genocide’ te stoppen. In Nederland heeft de Partij voor de Dieren Kamervragen gesteld.

Op de protesten van de buitenlandse actrices wordt nu door de meeste mensen smalend gereageerd. „Die hebben geen flauw idee waarover ze het hebben,” zegt zelfs hondenliefhebber Mircea. Tegen de beelden van kleine blonde Ionut, wiens foto de afgelopen weken door elk televisiestation is vertoond, kan ook Bardot niet op. De Roemenen lossen hun hondenprobleem zelf wel op.

    • Marloes de Koning