‘Nog geen eindstreep’ begrotingsoverleg - ‘goede hoop’

Premier Rutte staat de pers te woord na urenlange gesprekken met de oppositie vannacht.
Premier Rutte staat de pers te woord na urenlange gesprekken met de oppositie vannacht. Foto ANP / Martijn Beekman

Er is beweging, maar we zijn er nog niet. Dat was de conclusie van alle oppositiepartijen na urenlang overleg op het ministerie van Financiën, meldt persdienst Novum.

Daar waren premier Mark Rutte (VVD) en de fractieleiders van coalitiepartijen VVD en PvdA en die van oppositiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en SGP vannacht bijeen. De gesprekken begonnen om 17.00 uur en eindigden net als gisteren rond 02.00 uur. Het kwam niet tot een akkoord over de begroting van volgend jaar, wat noodzakelijk is voor de coalitie om aan een meerderheid in de Eerste Kamer te komen.

Aanvankelijk sprak minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem alleen met de financieel specialisten van de zes fracties. Later schoven ook minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) aan en later de premier en de fractieleiders.

‘Hard gewerkt’

Tegen de NOS zei premier Rutte na afloop:

“We hebben vanavond hard gewerkt en stappen gezet. Het is een ingewikkelde kwestie, we zijn bezig om Nederland uit de crisis te helpen. Dat gaat stap voor stap, maar ik heb goede hoop. Verder kan ik er niets over zeggen want dat leidt niet tot een spoedige oplossing.”

ChristenUnie-leider Arie Slob zei na afloop tegen persdienst Novum:

“We hebben stevig doorgepraat, morgen gaan we verder. We werken gestaag door, maar ik zie nog geen eindstreep.”

Geen deadline afgesproken

Ook SGP-leider Kees van der Staaij verwacht niet dat er vandaag een akkoord ligt, zo zei hij. D66-leider Alexander Pechtold zegt dat “er vooruitgang in zit” maar er geen deadline is afgesproken:

“Afgelopen dagen was ik er wat somberder over, nu zie ik in ieder geval weer wat openingen, maar ik weet nog steeds niet of wij onze handtekening kunnen zetten.”

Politiek verslaggever van Novum Nieuws Roelf Jan Duin twittert:

Twitter avatar rjduin Roelf Jan Duin Tot 02.00 uur wachten en dan horen: “we praten morgen verder.” #begrotingsoverleg

Inzet van partijen duidelijk, inhoud gesprekken niet

De partijleiders willen na afloop van de gesprekken weinig kwijt. Wat er besproken wordt, is daardoor niet bekend. Wel weten we wat de inzet is van verschillende partijen: GroenLinks wil groenere maatregelen, SGP en CU meer koopkracht voor gezinnen en D66 wil een versnelde invoering van het sociaal akkoord. De coalitie heeft eerder al gezegd niet te willen tornen aan het bedrag van zes miljard dat volgend jaar extra bezuinigd moet worden omdat het begrotingstekort anders boven de drie procent uitkomt en een boete van Brussel dreigt.