Nederland biedt Rusland excuses aan voor arrestatie diplomaat

De Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.
De Russische president Vladimir Poetin en minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Foto ANP/ Jerry Lampen

Nederland biedt Rusland excuses aan voor het schenden van het Verdrag van Wenen bij de arrestatie van de diplomaat Dmitri Borodin.

Op basis van informatie van de politie komt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans volgens een verklaring tot de conclusie dat met de aanhouding en detentie van Borodin het Verdrag van Wenen is geschonden. Timmermans heeft tegelijkertijd begrip voor het optreden van de betrokken agenten. Zij hebben gehandeld vanuit hun professionele verantwoordelijkheid voor een situatie die zij na een melding aantroffen.

Timmermans zelf schrijft dit ook op zijn Facebookpagina:

Politiebond vindt optreden terecht, betreurt rel

Han Busker, voorzitter van politiebond NPB, vindt het jammer dat het optreden van de politie tot een politieke rel heeft geleid, maar het optreden van de agenten is volgens hem volkomen terecht. Dat meldt NU.nl:

“Een agent die een hulpaanvraag negeert, doet zijn werk niet goed. Het zou bizar zijn geweest als de agenten niet hadden opgetreden. Er zijn kinderen in het geding, er dreigt gevaar en er is hulp nodig. Dan moet je ingrijpen. Dat het tot een rel leidt is jammer, maar wel de omgekeerde wereld. Het was wat mij betreft een veel grotere rel geweest als de politie aan de zijlijn zou blijven staan.”

Gearresteerd na melding buren

Dmitri Borodin, de tweede man op de Russische ambassade, vertelde het Russische persbureau Itar-Tass dat agenten in uniform zijn appartement in Den Haag zaterdagnacht binnenvielen, omdat zijn buren zouden hebben geklaagd over de manier waarop hij zijn twee kinderen behandelde.

De diplomaat werd naar eigen zeggen door de agenten geboeid en met een stok op zijn hoofd geslagen. Hij zou de agenten hebben gewezen op zijn diplomatieke onschendbaarheid, maar werd toch meegenomen naar het politiebureau. Daar werd hij drie uur vastgehouden. Een collega haalde hem daar ‘s nachts op.

Buitenlandredacteur Hubert Smeets schrijft vandaag in een reconstructie van het voorval in NRC Handelsblad dat er over Borodin niet één, maar drie meldingen waren gekomen. Na de laatste melding besloten agenten hem naar het bureau af te voeren.

Poetin, momenteel in Indonesië, noemde de aanhouding gisteren “een grove schending van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer”. Poetin eiste “opheldering” en wil “dat de schuldigen worden bestraft”.

‘Onschendbaarheid geen vrijbrief’

Vandaag wordt in NRC uitgelegd hoe het eigenlijk zit met de diplomatieke onschendbaarheid:

Diplomaten staan grotendeels buiten de wet, maar ze staan niet boven de wet. Volgens het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer zijn diplomaten zowel op hun werk als thuis en op straat “onschendbaar”. Het verdrag waarborgt echter wel een vergaande immuniteit van de diplomaat. Hij of zij kan niet worden gearresteerd en zelfs niet worden beboet.

Zo bepaalt artikel 29 dat de “diplomatieke ambtenaar is gevrijwaard tegen enigerlei vorm van aanhouding of vrijheidsbeneming”. Zijn “particuliere woning geniet dezelfde onschendbaarheid”, staat in artikel 30. Die immuniteit strekt zich uit tot het strafrecht en ook administratiefrechtelijke zaken.
Inwonende gezinsleden hebben volgens artikel 37 “dezelfde voorrechten en immuniteiten”. Als een staat de immuniteit wil doorbreken, kan hij in het uiterste geval de diplomaat verklaren tot persona non grata.

De diplomaat mag bovendien niet uit zijn op “persoonlijk gewin”. En diplomaten en familieleden moet ongeacht al hun voorrechten “de wetten en regelingen van de ontvangende staat eerbiedigen”, schrijft artikel 41.