NAM wil gesprek na onderzoek over Groningse aardbevingen

Minister Kamp in juli, bij een bezoek aan Loppersum na een aardbeving met een kracht van 3,0 op de schaal van Richter.
Minister Kamp in juli, bij een bezoek aan Loppersum na een aardbeving met een kracht van 3,0 op de schaal van Richter. Foto ANP / Catrinus van der Veen

Gaswinningsbedrijf NAM wil in gesprek met oud-werknemer Adriaan Houtenbos over zijn onderzoek naar aardbevingen in Noord-Groningen. De gepensioneerd ingenieur heeft berekend dat het aantal aardbevingen sinds 2004 elk jaar met 16 procent toeneemt en stelt dat het KNMI en de NAM de bevolking hebben misleid. Dat laatste bestrijdt het gaswinningsbedrijf in de reactie.

Bij ongewijzigde gasproductie verwacht Houtenbos nog dit jaar een klap van meer dan 4.0 op de schaal van Richter. Hij presenteerde zijn bevindingen gisteren op het congres ‘Gerommel in de ondergrond’ in Groningen. NAM-directeur Bart van de Leemput kon daar zelf niet bij zijn. Hij had zijn projectmanager Margriet Kuijper gestuurd. Zij weigerde aanvankelijk te reageren en zei zich niet te herkennen in Houtenbos’ verwijt dat de informatie bewust zou zijn achtergehouden door NAM en KNMI. Om even later te benadrukken dat “de achtergehouden informatie ook voor een deel zorgvuldigheid is”.

Maar later op de avond kwam de NAM toch met een reactie. De NAM zegt de zorgen van de bewoners over de gevolgen van aardbevingen door gaswinning te delen, maar weerlegt beweringen van Houtenbos:

“Tot de jaren ’90 is de relatie tussen gaswinning en aardbevingen niet door NAM bevestigd. De heer Houtenbos heeft gelijk in zijn constatering dat NAM dit lang heeft ontkend. Echter, sinds de jaren ’90 is van ontkenning geen sprake meer. Sinds die tijd wordt onderzoek gedaan door NAM en de overheid naar de maximale kracht van aardbevingen door gaswinning. Drie keer is de voorspelling van de maximale kracht naar boven bijgesteld door het KNMI. Tot de aardbeving in Huizinge in augustus 2012, werd uitgegaan van 3,9 op de schaal van Richter.

De aardbeving in Huizinge leidde tot nieuwe inzichten. Deze zijn aanleiding geweest om onder meer de kracht en de gevolgen van aardbevingen door gaswinning opnieuw te onderzoeken. Het KNMI heeft op basis van de beschikbare informatie geconstateerd dat een aardbeving door gaswinning met een kracht van 4 tot 5 op de schaal van Richter tot de mogelijkheden behoren.”

Houtenbos stelde dat er sprake is van misleiding omdat informatie bewust zou zijn achter gehouden. Daar is geen sprake van, zegt de NAM:

“In zijn onderzoek doet de heer Houtenbos enkele voorspellingen over de kracht en tijdstip van aardbevingen door gaswinning. Wereldwijd buigen deskundigen zich over de voorspelbaarheid van aardbevingen. Het was ook de vraag van de minister van Economische Zaken om juiste deze relatie te vinden. NAM is geïnteresseerd in het onderzoek van de heer Houtenbos en we zullen hem uitnodigen.”