Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Las de politie mee met WhatsApp-gesprek? D66 stelt Kamervragen

De politie Limburg zou een man hebben opgezocht nadat hij in een WhatsApp-gesprek over een bom sprak. (Op de foto - vanzelfsprekend - ander WhatsApp-gesprek.)
De politie Limburg zou een man hebben opgezocht nadat hij in een WhatsApp-gesprek over een bom sprak. (Op de foto - vanzelfsprekend - ander WhatsApp-gesprek.) Foto ANP / Robin Utrecht

D66 wil een verklaring van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) over het lezen van WhatsApp-berichten door de politie, naar aanleiding van berichtgeving daarover in De Limburger. Dat meldt persbureau Novum vanavond. De politie Limburg reageert morgen op de kwestie.

D66-Kamerlid Gerard Schouw stelt de vragen naar aanleiding van berichten dat een Limburger de politie op de stoep kreeg nadat hij het woord ‘bom’ in een WhatsApp-bericht richting zijn vader had gebruikt. In een verklaring zegt Schouw:

“Dit is een duidelijk voorbeeld van hoe de rechten van de staat boven de rechten van de burger komen te staan.”

De D66’er wil van de minister weten of WhatsApp-berichten vaker worden afgetapt en waar de beslissingsbevoegdheid daarover ligt.

De man zou in De Limburger hebben verklaard (bericht staat niet online, maar hier de tekst en hier een screenshot) dat hij een WhatsApp-gesprek voerde met zijn vader over de wedstrijd Fortuna Sittard - MVV van vorige week. Hij zou in de conversatie een grapje hebben gemaakt over een bom - een verwijzing naar een incident vorig jaar bij dezelfde wedstrijd, toen een zware vuurwerkbom werd gegooid tijdens de wedstrijd.

De Limburger zegt alleen via de berichtenapplicatie te hebben gesproken over een bom. Daarna kreeg hij de politie aan de deur.

De politie Limburg zei eerder vandaag geen uitspraken te kunnen doen over de zaak. Vanavond zei een woordvoerder tegen nrc.nl dat de politie morgen overdag wel met een reactie zal komen.