Kleine winst PSV, directeur Sanders verdient meer geld

PSV werd de kampioen van de transfermarkt, maakte sneller dan verwacht een kleine winst, legt directeur Sanders uit.

Tiny Sanders (57) kon eindelijk een keer goed nieuws voor PSV presenteren. De algemeen-directeur van de Eindhovense voetbalclub mocht na jaren van financiële en sportieve malaise een bescheiden winst noteren. De Philips Sport Vereniging verdiende over het seizoen 2012-2013 een bedrag van 313.000 euro. „En dat is dus een plus zonder dat we daarbij inkomsten uit de Champions League hadden”, stelde Sanders gisteren nog maar eens voor alle duidelijkheid.

Sanders had het zich wel anders voorgesteld toen hij op 1 juli 2010 de leiding over PSV kreeg. De voormalige topman van zuivelconcern Campina groeide de afgelopen drie jaar noodgedwongen uit tot een saneerder. Er moest zelfs een ingenieus plan bedacht worden om de club met de hulp van de gemeente van de ondergang te redden. Maar de zorgen liggen inmiddels achter Sanders. Sterker nog; PSV maakte mede door inkomsten van de tv-deal met FOX sneller winst dan gedacht. „We hebben de spiraal naar boven te pakken en die moeten we vasthouden”, zei hij bij de bekendmaking van het jaarverslag.

De nummer twee van het afgelopen seizoen was in de zomer de kampioen van de transfermarkt. PSV haalde met de verkoop van Jeremain Lens, Dries Mertens en Erik Pieters voldoende binnen voor een positief resultaat. De verkoop van Kevin Strootman, die voor circa twintig miljoen euro naar AS Roma vertrok, wordt pas volgend jaar doorberekend. Sanders kon daardoor op voorhand aankondigen dat PSV ook dit seizoen financiële winst zal maken. „In het verleden waren de transferinkomsten mega negatief. Daar is wel een einde aan gemaakt.”

Sanders liet wel weten dat plaatsing voor de Champions League een must is als de club echt verder door wil groeien. Van de nieuwe trainer Phillip Cocu wordt verwacht dat hij met PSV eens in de drie jaar in het hoofdtoernooi staat. PSV werd in augustus in de laatste voorronde uitgeschakeld door AC Milan en is wederom veroordeeld tot de sportief en financieel weinig interessante Europa League. Sanders blijft zoeken naar wegen om de UEFA ervan te overtuigen dat de opzet van de Champions League anders moet. „Het verschil tussen wel en niet meedoen is enorm groot. Maar wij hebben het helaas niet voor het zeggen.”

Volgens Sanders heeft PSV geleerd van het verleden en neemt de club niet snel financiële risico’s om Champions League af te dwingen. Hij wil alleen samenwerken met een investeringsmaatschappij als PSV „voor 100 procent zeggenschap over zijn spelers houdt”. Sanders: „Wij vinden het interessant omdat we dan van een bepaald netwerk gebruik kunnen maken. Maar het is uitgesloten dat anderen eigenaar van onze spelers worden.”

De tijd dat de clubleiding onbezoldigd werkt is allang voorbij. Sanders verdiende afgelopen seizoen meer dan de club. De directieleden van PSV staan gezamenlijk voor een bedrag van 1,9 miljoen euro in de boeken.

    • Koen Greven