Kil met buien

Essentieel op de weerkaarten voor de komende etmalen is een zogeheten koudeput. Die ‘put’ is een bel met kou in hogere lagen van de atmosfeer. Een dergelijk systeem veroorzaakt aan de grond allerlei rondtollende regen- en buiengebieden. Daarbij is lastig te voorzien waar dat precies gebeurt en hoe lang de nattigheid aanhoudt.

Die koudeput schuift in de nacht naar donderdag vanuit het noorden binnen. Daarop vooruitlopend valt al de eerste regen en zowel vanavond, vannacht als morgen overdag passeren diverse buien. Lokaal kunnen ze samenklonteren, vooral in de kustprovincies, en behoorlijk wat regen veroorzaken. Intussen staat aan de kust een (vrij) krachtige noordwestelijke wind. De instromende lucht is kil, vandaar dat donderdagmiddag de temperatuur niet hoger is dan 12 of 13 graden.