Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Kijken: Malala komt langs in The Daily Show en maakt indruk op Jon Stewart

Het is precies een jaar geleden dat de Pakistaanse tiener Malala Yousafzai door het hoofd werd geschoten door de Talibaan. Ze kwam gisteren langs in The Daily Show en liet de anders zo praatgrage Stewart sprakeloos.

Still uit video

Het is precies een jaar geleden dat het Pakistaanse meisje Malala Yousafzai door het hoofd werd geschoten door een Talibaanstrijder. Malala, strijdend voor het belang van onderwijs en de rechten van vrouwen, werd plotsklaps een van ‘s werelds bekendste tieners. Gisteren kwam ze langs bij de populaire Amerikaanse talkshowpresentator Jon Stewart in The Daily Show ter ere van de verschijning van haar autobiografie. Ze liet de anders zo praatgrage Stewart sprakeloos.

Deze week staat Malala nog meer in de schijnwerpers dan ze het afgelopen jaar al stond. Los van het boek dat is uitgekomen, hoort ze vrijdag of ze dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. Die ze trouwens naar eigen zeggen nog niet verdient, zo zei ze vandaag op de Pakistaanse radio volgens persbureau AFP:

“Ik denk dat ik meer kan doen. Ik vind dat ik nog niet veel heb gedaan om de Nobelprijs voor de Vrede te winnen.”

In het interview met Jon Stewart vertelt de inmiddels 16-jarige Malala over de opkomst van de Talibaan in ‘haar’ Swat-regio in Pakistan en haar liefde voor en het belang van onderwijs. Ze lijkt diepe indruk op Stewart te maken, die op een gegeven moment zelfs vraagt of hij haar wellicht niet kan adopteren.

Deel een:

De quote:

“We thought that the Taliban are not that cruel as to kill a child. I was 14 at the time. But later on, I started thinking about that the Talib would come and would just kill me. But then I said, if he comes, what would you do, Malala? I would tell myself: Malala, just take a shoe and hit him. But then I said, if you hit a Talib with your shoe, there would be no difference between you and the Talib.

You must not treat others that with cruelty and that harshly. You must fight other through peace and through dialog. Then I said, I’ll tell him how important education is and that I even want education for your children as well and I would tell him: that’s what I wanted to tell you, now do what you want.”

Deel twee:

De quote:

“Other than that, our freedom was taken away, the women’s freedom. We could not go to market. We were not allowed to go to school. We were just kept imprisoned. We were just limited to the four walls of our house. Women’s rights were denied at the time and that’s why I spoke, because I believe in equality and I believe that there’s no difference between a man and a woman. I even believe that a woman is more powerful than a man.”

Deel drie:

De quote:

“I think that the people of the United States, they truly support peace and say that we must not fight against war through war. They believe that dialogue is the best way and we must find a solution for it. In my opinion, the solution that would work to fight al these wars and all these problems that people are facing is only education. Because you can stop war for a second, but you don’t know if it will start again or not.”

Lees ook interviews van deze week bij The Guardian en de BBC. Op 1 november is Malala te gast in het programma College Tour.