Jongens zijn nu eenmaal druk

None

Zien Docu

Holland Doc: De echte jongensfilm

Ned. 2, 23.00-0.00 uur

Tussen 2000 en 2010 nam het aantal jongens tot twaalf jaar met ADHD-medicatie toe van 1,6 procent naar 4,1 procent. Documentairemaker Katinka de Maar is moeder van een zoon die al op jonge leeftijd op school ongewenst gedrag vertoont en daarom de diagnose ADHD kreeg. Onzin, betoogt De Maar, op grond van haar eigen ervaring, in een interview in de VPRO-gids van deze week: ADHD bestaat niet. Jongens zíjn nu eenmaal druk, willen lef tonen en grenzen verkennen. Het is de schuld van ons schoolsysteem en van de nadruk die daar wordt gelegd op sociale vaardigheden en taal. En van intolerante leerkrachten die kinderen onterecht betichten van extreem gedrag. In haar individuele geval heeft ze misschien gelijk. Maar het verklaart niet de sterke groei van het aantal jongens met ADHD – ook een halve eeuw geleden moesten die stilzitten in de klas. Bovendien was de relatieve toename in aantallen meisjes met ADHD in dezelfde periode nog groter dan bij jongens: van 0,3 naar 1,2 procent. Niettemin houdt De Maar een sympathiek pleidooi voor meer gym, minder Cito-cultuur en voor meer tolerantie voor jongens die wat uitvreten.