Italië krijgt 30 miljoen van EU voor vluchtelingenhulp

José Manuel Barroso (tweede van rechts), voorzitter van de Europese Commissie, komt aan op het Italiaanse eiland Lampedusa onder protest van inwoners. Foto AFP/ Marcello Paternostro

Italië krijgt 30 miljoen euro om vluchtelingen te helpen. Het geld werd toegezegd door de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, tijdens zijn bezoek aan het Italiaanse eiland Lampedusa. Daar kwamen ten minste 275 vluchtelingen om het leven bij een scheepsramp vorige week.

Update 17.45: Inmiddels is het dodental opgelopen tot boven de 300, meldt persbureau AFP.

Barroso riep ook op om “onvermoeibaar” door te werken aan een EU-breed asielbeleid en de grensbewaking op te voeren om tragedies als deze in de toekomst te voorkomen, meldt AP. Barroso was op het eiland met de Italiaanse premier Enrico Letta. Die zei dat de slachtoffers van de ramp een staatsbegrafenis zullen krijgen.

Bij aankomst op het vliegveld schreeuwden inwoners van Lampedusa “schande!” naar hem. Ze zijn boos, omdat ze vinden dat ze amper hulp krijgen bij de opvang van de duizenden migranten die uit Afrika en het Midden-Oosten via zee op Lampedusa aankomen. Italië heeft er bij de EU op aangedrongen dat zij meer doet aan controles op de Middellandse Zee en de landen helpt die als eerste migranten ontvangen.

Meer permanent asiel in Noord-Europa

Barroso gaf toe dat Italië en andere landen in het zuidelijke Middellandse Zeegebied zoals Griekenland het meest opdraaien voor de vluchtelingen. Hij plaatste daarbij wel een kanttekening: landen in Noord-Europa, waaronder Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië ontvangen de meeste vluchtelingen die zich permanent ergens willen vestigen.

Deze landen in Noord-Europa ontvingen vorig jaar 72 procent van de 333.000 asielaanvragen in de Europese Unie. Italië ontvangt maar een fractie daarvan, 16.000 het afgelopen jaar. Barroso zei dat Italië en Oostenrijk meer de verantwoordelijkheid moeten gaan delen.

Gisteren kwamen de Europese ministers van Binnenlandse Zaken met elkaar overeen dat ze gaan bekijken op welke manier het toezicht door Frontex, het agentschap van de EU dat de bewaking van de buitengrens coördineert, kan worden verbeterd. EU-commissaris Cecilia Malmström, die vandaag ook Lampedusa bezocht, stelde voor om de zoek- en reddingsacties van Frontex uit te breiden tot in het hele Middellandse Zeegebied, “van Spanje tot Cyprus”. Verdere details zijn nog niet uitgewerkt.

    • Frank Huiskamp