Ik ben bang dat ik te weinig slaap krijg

None
Illustratie Tjarko van der pol

Een piloot (45) maakt zich zorgen om de plannen in Brussel waardoor de rusttijden voor verkeersvliegers worden ingekort. „Nu is de minimale rusttijd tien uur, dat is inclusief het vliegtuig uit- en weer instappen, vervoer, eten, omkleden en douchen. Daar willen ze zeven uur van maken, maximaal een keer per week. Er staan honderden opgeleide piloten met een dikke opleidingsschuld te springen om onder slechtere omstandigheden aan de slag te gaan.” Hoe kunnen piloten hierover met hun baas in debat gaan zonder hun baan te verliezen?”

Steven Verhagen, voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, vindt dat de regelgeving moet worden verbeterd. „De transportcommissie heeft in Brussel dit plan van tafel geveegd. Het besluit moet nog wel worden bekrachtigd in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Voorstanders van de wet spuien onzin, terwijl wij ons baseren op onderzoek over pilot fatigue. Dat levert een zeer groot risico op. Er moet een strikte set van limieten komen die duidelijk en veilig is. Het voorstel van de Europese Commissie is ingegeven door de wensen van de vliegmaatschappijen die willen besparen op personeel.” Volgens Verhagen is de cao in Nederland zo geregeld dat piloten voldoende rust krijgen. Dat is echter niet in ieder land het geval waardoor veel maatschappijen op ‘de wet’ vliegen die volgens Verhagen op dit moment onveilig is.

Slaaponderzoeker Tom de Boer van het Leidse UMC denkt dat zeven uur rusttijd te weinig is. „Veel hangt af van de persoon en hoe vaak er weinig wordt geslapen. Het blijft zo dat de alertheid in de nacht minder is. Rond een uur of vier ’s nachts zijn mensen minder alert. Je kunt dat gedeeltelijk met dutjes overdag opvangen, maar je blijft bepaalde signalen missen. Een kort moment van opleving kan wel, maar als je langer of onverwacht alert moet zijn met slaaptekort wordt het lastig.” Volgens Verhagen moet er adequate rust zijn voor piloten. „ Even rusten in de cockpit tijdens een lange vlucht is een prutoplossing. Vijf minuten je ogen dichtdoen is geen rust.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst