Honderden meisjes slachtoffer zedenzaak

48-jarige man uit Cuijk aangehouden, politie en OM erkennen dat hij eerder gepakt had kunnen worden

Een 48-jarige man uit het Brabantse Cuijk wordt ervan verdacht sinds 2005 zo’n driehonderd minderjarige meisjes via internet te hebben verleid tot het verrichten van seksuele handelingen voor de webcam. In elf gevallen kwam het tot fysiek seksueel contact.

De slachtoffers zijn tussen de 10 en 17 jaar oud en komen uit het hele land. Er zijn ook enkele tientallen meisjes uit België bij. Dat bevestigt persofficier Pieter van Rest van het parket Noord Nederland na berichtgeving in Dagblad van het Noorden vanochtend. Politie en OM erkennen dat ze in deze zaak na eerdere meldingen de verdachte eerder hadden kunnen oppakken.

Frank R. werd op 19 mei aangehouden in het Groningse Bedum op verdenking van het onttrekken van een minderjarige aan het ouderlijk gezag. In de maanden daarna zijn daar de verdenkingen bij gekomen van het bezit van kinderporno, het plegen van ontucht en verleiding van minderjarige meisjes via het internet. Drie meisjes hebben inmiddels aangifte gedaan van ontucht en grooming. Van het laatste is sprake als een volwassene via internet contact met kinderen onder de 16 jaar legt met als doel seks te hebben. Vijfenzestig meisjes zijn geïdentificeerd. Grooming is sinds 1 januari 2010 strafbaar.

Een ooggetuige had Frank R. op 19 mei in de auto gezien met een 12-jarig meisje in de buurt van Groningen. Het meisje verklaarde dat zij seks had gehad met de verdachte. De politie onderzocht daarop het huis van Frank R. in Cuijk. „Wij vonden daar 26.000 films en 114.000 afbeeldingen”, vertelde Max Daniel, hoofd operaties van de politie Noord-Nederland, die belast is met de opsporing, vanochtend. „Op harde schijven en op usb-sticks.” De verdachte is volgens hem niet werkzaam in het onderwijs. Hij heeft wel een baan.

De verdachte beschikte over diverse e-mailaccounts. Hij benaderde de meisjes via tal van chatsites. „De man werkte vanuit zijn huis”, aldus Daniel. Persofficier van justitie Pieter van Rest: „Hij was een internetkinderlokker, zo moet je hem zien.” Daniel: „Aanvankelijk deed hij zich voor als minderjarige, later maakte hij zichzelf bekend.” Het seksuele contact met de drie meisjes die aangifte hebben gedaan vond bij hem thuis plaats. Zijn slachtoffers komen uit allerlei sociale klassen, aldus Van Rest. „Voor zover we nu weten heeft hij het materiaal nooit verspreid.”

Frank R. was al drie keer eerder in beeld bij de politie. In 2009 werd zijn IP-adres genoemd bij een melding. Twee jaar later vertelde een meisje aan de politie dat een minderjarige vriendin van haar een relatie had met hem. „Ze dacht dat hij uit Nijmegen kwam”, aldus Daniel. „We hebben haar vriendin gesproken, maar zij ontkende het verhaal. En omdat er een verkeerde woonplaats werd genoemd, kwamen we niet verder.”

Vorig jaar ging het weer mis toen een 16-jarig meisje zich met haar ouders bij de Drentse politie meldde. Het meisje had een relatie met Frank R. De politie maakte een verslag van 29 kantjes. Daniel: „Later besloten de ouders toch geen aangifte te doen. De rechercheurs die belast waren met de zaak schreven hun eindrapport en lieten het daar bij. Achteraf had dat niet zo gemoeten. Het OM had de zaak driekwart jaar eerder kunnen oppakken.”

Frank R. is op 20 augustus al voor de rechtbank in Assen verschenen tijdens een pro-formazitting. Het is nog niet bekend wanneer zijn zaak inhoudelijk wordt behandeld. Zijn advocaat, Robert van Haarst uit Winschoten, wilde vanochtend geen commentaar geven.