Het ‘gevoel’ van bankpresident Knot

„Ik ben optimistisch over de Nederlandse economie. Hoewel de harde cijfers er nog niet zijn, zegt mijn gevoel mij dat wij op dit moment eigenlijk al uit de recessie zijn, dus dat we zullen zien dat het derde kwartaal een positief groeicijfer laat zien.”

Aldus Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, maandag.

Een president van de centrale bank die zijn uitspraken niet met concrete cijfers onderbouwt, maar spreekt vanuit een „gevoel”. Dat is nieuw voor Nederlandse economen. Wat is hun reactie op Knot?

Bas Jacobs, Erasmus Universiteit Rotterdam:

„Knots uitspraken overtreffen Ruttes onbenulligheid toen de premier opriep om nu allemaal optimistisch te zijn en een auto te kopen.” Op zijn blog zet Jacobs feiten en cijfers op een rij waaruit blijkt dat het in Nederland „heel misschien toch niet zo goed gaat als Knot ons wil doen geloven”.

Arnoud Boot, Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Bankraad van De Nederlandsche Bank:

„Er zijn duidelijke signalen voor economisch herstel, daar had hij zijn gevoel niet voor hoeven laten spreken. Het economisch herstel komt eraan.”

Lex Hoogduin, Rijksuniversiteit Groningen:

„Wat een gekneuter over al dan niet einde recessie. Volgens mij hebben we een paar structurele zaken op te lossen. Beetje groei is wel prettig daarbij.”

Knot deed ook een oproep aan de politiek om het herstel niet in de knop te breken en vast te houden aan 6 miljard euro extra bezuinigingen.

Premier Rutte over die oproep:

„Die was niet nodig. We gaan ervoor zorgen dat we de goede maatregelen nemen.” Rutte waarschuwde wel voor te veel optimisme na de uitspraken van Knot. „We moeten oppassen dat we de voorzichtige, positieve signalen niet overdrijven.” De premier benadrukt dat er nog veel moet gebeuren. „Het is allemaal nog heel vers en pril.”

Sylvester Eijffinger, Universiteit Tilburg:

„Het is erg goed dat Knot een waarschuwend geluid richting Den Haag laat horen. Knot zegt dit niet voor niets. Als de soap aan het Binnenhof blijft voortduren, dan krijgt het net een beetje opgeleefde consumentenvertrouwen opnieuw een knauw. De politieke onzekerheid hangt als het zwaard van Damocles boven het economisch herstel.”

En, tot slot, werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes van VNO-NCW:

Die was niet verrast. Volgens hem wijzen cijfers al op een herstel. „Maar ik merk het ook en ik voel het onder onze leden. Ik heb het gevoel dat we de goede kant opgaan.”

En wat vindt columnist Maarten Schinkel: pagina 17