GroenLinks stapt uit begrotingsoverleg

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik en financieel specialist Jesse Klaver eerder deze week bij het ministerie van Financiën voor overleg met het kabinet. Foto ANP / Phil Nijhuis
GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik en financieel specialist Jesse Klaver eerder deze week bij het ministerie van Financiën voor overleg met het kabinet. Foto ANP / Phil Nijhuis Foto ANP / Martijn Beekman

GroenLinks stapt uit de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2014. De partij wil de extra bezuinigingen van 6 miljard euro niet voor haar rekening nemen. De verdeeldheid daarover “belast de gesprekken” met de coalitie te veel, aldus fractieleider Bram van Ojik vanmiddag in een verklaring.

Kabinet nu geheel afhankelijk van D66, ChristenUnie en SGP

Direct gevolg is dat het kabinet nu geheel afhankelijk is van D66, de ChristenUnie en de SGP voor steun. Deze partijen zouden hun onderhandelingen vanmiddag met het kabinet en de coalitie van VVD en PvdA voortzetten. Doel is om overeenstemming te bereiken over de begroting met aanvullende bezuinigingen van 6 miljard euro en het versnellen van de hervormingen op de arbeidsmarkt die in het sociaal akkoord met werkgevers en vakbonden zijn afgesproken.

Van Ojik wilde vannacht geen duidelijkheid geven

Vannacht vroegen premier Rutte en minister van Financiën Dijsselbloem herhaaldelijk aan Van Ojik of GroenLinks 6 miljard aan extra bezuinigingen nou wel of niet wilde steunen, zeggen Haagse bronnen. Tot ongenoegen van andere aanwezigen wilde Van Ojik die duidelijkheid niet geven. Hij kondigde ook aan een eventueel akkoord eerst aan GroenLinks-leden te willen voorleggen.

Van Ojik noemde vanochtend ook een andere reden om uit de gesprekken te stappen. Hij heeft er geen vertrouwen in dat de volgens hem noodzakelijke “fundamentele omslag naar een duurzame economie” er komt.