Greenpeace-baas wil garant staan voor activisten, schrijft hij in brief aan Poetin

Uitvoerend directeur van Greenpeace International Kumi Naidoo.
Uitvoerend directeur van Greenpeace International Kumi Naidoo. Reuters/ Maxim Shematov

De baas van Greenpeace heeft in een brief naar president Poetin geschreven dat hij bereid is naar Rusland te komen om garant te staan voor het gedrag van zijn dertig medewerkers, als ze op borgtocht worden vrijgelaten. Dat meldt persbureau Reuters, dat de brief heeft ingezien.

De dertig Greenpeace-activisten zijn allen aangeklaagd voor piraterij. Daarvoor kan een gevangenisstraf worden opgelegd van vijftien jaar. De brief, geschreven door Kumi Naidoo, volgt op de beslissing van de rechter om het op borgtocht vrijlaten van drie gedetineerden te weigeren.

Naidoo schrijft dat de activisten en hij zichzelf niet beschouwen als personen die boven het recht staan. Hij vraagt met spoed om een ontmoeting met Poetin. Naidoo is bereid voor de actie zijn leven “naar Rusland te verplaatsen voor hoe lang dat nodig is”:

“Ik bied mezelf aan als garantie voor het goede gedrag van de Greenpeace-activisten, als ze op borgtocht worden vrijgelaten.”

Naidoo is zelf meerdere malen gearresteerd en heeft zich later ondergronds verzet tegen de apartheid in zijn geboorteland Zuid-Afrika. De acties van “vreedzame demonstranten” kunnen volgens hem geen piraterij genoemd worden.

“Je weet dat ze zijn aangeklaagd voor een misdaad die niet heeft plaatsgevonden. Ik verwacht niet dat ik hun lot zal delen, maar het is een risico dat ik bereid ben te nemen.”

Nederland kondigt gerechtelijke stappen aan

De gedetineerden worden vastgehouden in de noordelijke Russische havenstad Moermansk sinds de autoriteiten hen vorige maand arresteerden. Hun schip, de Arctic Sunrise, naderde een olieplatform van Gazprom. De Arctic Sunrise voer onder Nederlandse vlag. Nederland heeft gerechtelijke stappen aangekondigd tegen Rusland, omdat het de activisten en het schip onrechtmatig zou vasthouden. Greenpeace zegt dat het schip zich in internationale wateren bevond toen het werd geënterd.