Goede baas zorgt voor z’n mensen

Werkplekken zijn ingericht op gemak en daardoor niet goed voor ons Dat moet veranderen, vindt Paul Rosenmöller

Illustratie Veronique de jong

Wezen we tot voor kort nog met afschuw naar dikke Amerikanen, inmiddels heeft meer dan de helft van de Nederlanders meer vet dan goed voor ze is. En lijdt 10 procent van de mannen en 13 procent van de vrouwen zelfs aan obesitas. De manier waarop werkplekken zijn ingericht (met de nadruk op gemak: parkeerplaats voor de deur, liften, en vooral: impulssnoep bij de kantinekassa) maakt het er niet beter op. Tijd om de ongezonde werknemer te verleiden tot gezonder gedrag. Hoe, dat wordt morgen besproken tijdens het symposium De gezonde werkplek, onder leiding van Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant Gezond Gewicht.

Wat moet er gebeuren?

Paul Rosenmöller: „Er gebeurt al veel, maar niet structureel genoeg. Je kunt niet zeggen: we doen een keer een ‘gezonde week’ in oktober. Goed bedoeld, maar je moet ervan doordrongen zijn en een hele reeks maatregelen nemen: lunchwandelen, een gezonde kantine, bedrijfsfietsen, health checks, afspraken met zorgverzekeraars. Het hoort bij goed werkgeverschap. Zoals een goede burger zijn kind gezond hoort te leren eten, zo hoort de werkgever dat bij werknemers te doen. Het levert ook wat op: minder verzuim, mensen die beter in hun vel zitten.”

Het RIVM heeft vorig jaar onderzocht wat het bedrijven echt oplevert als ze de gezondheid van werknemers bevorderen. Niet per se veel, in financieel opzicht. Waarom zouden zij dan moeten investeren?

„Wie denkt overmorgen meer baten dan kosten te hebben, wil ik uit de droom helpen. Maar op lange termijn levert het wel op. Het bindt werknemers aan je omdat ze zich goed voelen, je wordt aantrekkelijk als organisatie die zich profileert als gezonde werkgever. Ik vraag me ook af of financieel gewin je primaire doel moet zijn.”

Hoe ziet de dag op de ideale gezonde werkplek eruit?

„Je neemt de fiets, want die heb je van het bedrijf. Eenmaal binnen loop je meteen de trap op, de liften zijn ergens weggestopt. Je gaat aan het werk, in de pauze eet je in een kantine waar je wordt verleid gezonde producten te nemen, je gaat nog even een kwartiertje naar buiten, je werkt verder en na je werk ga je naar de sportschool, waar je een voordelig abonnement op hebt. Eén keer per jaar doe je met je collega’s mee aan een sporttoernooi, en je krijgt jaarlijks een gezondheidscheck met leefstijladvies.”

Mensen met een kilootje te veel gaan dit misschien doen, maar hoe bereik je de moeilijke gevallen, mensen die zich schamen, mensen met obesitas?

„Dat zijn moeilijke gesprekken, die door een Arbo-arts moeten worden gevoerd. Maar dan moet iemand wel verzuimen. Als dat niet zo is, kun je niet veel. Het enige wat je kunt doen is mensen verleiden tot een gezonde leefstijl, ik geloof niet in geboden en verboden.”

Wat gebeurt er met de koffieverslaafde, rokende frikandeleter?

„Die gaat waarschijnlijk eerder dood. Vijf procent van de overlijdensgevallen komt door overgewicht. Maar als hij of zij echt door wil gaan met dat gedrag, en zelfs een dringend gesprek met de Arbo-arts niet helpt, houdt het op.”