Gemeente Hengelo stelt besluit voortbestaan FBK Games uit

Er is weer enige hoop voor de Hengelose Fanny Blankers Koen Games, de grootste baanwedstrijd in Nederland.

De gemeenteraad van Hengelo heeft het besluit over het voortbestaan van de FBK Games en -stadion uitgesteld. De organisatie deed zondag in een ‘slotpleidooi’ een nieuwe financiële handreiking aan de raad. Die wil nu dat het college die bestudeert.

Vorige week bereikte de FBK Games een akkoord met een Belgisch sportmarketingbureau over een budgetverdubbeling. In december maakt het bureau een hoofdsponsor bekend.

Het voorbestaan van de FBK Games is onzeker, omdat de gemeente Hengelo 281.000 op het FBK Stadion wil bezuinigen. Die bezuiniging lijkt, ook met het nieuwe voorstel, onhaalbaar. Er is nog een tekort van 130.000 euro. Maar een meerderheid van de raad wil het topsportevenement graag behouden, zo bleek gisteravond.

Het college van B en W had de raad voorgesteld het stadion te verkopen aan FC Twente. De club, die een trainingscomplex bij het FBK Stadion heeft, wil het atletiekstadion verbouwen tot voetbalstadion. FC Twente wil de accommodatie gebruiken als oefenveld voor het eerste elftal en als stadion voor jeugdteams en het vrouwelftal. Voor de atletiekclubs die het stadion gebruiken, zou de oefenbaan worden aangepast. FC Twente wil 6,5 miljoen investeren. Dat geld wil de club lenen bij de gemeente Hengelo.

FBK Games kan 200.000 euro bezuiniging op beheer en exploitatie van het stadion. De jaarlijkse bijdrage van 100.000 kan in drie jaar tijd worden afgebouwd naar 50.000 euro.

D66-wethouder Erik Lievers (Sport) was verrast door het slotpleidooi. „Het is opvallend dat pas met het mes op de keel creatieve oplossingen komen. Maar hoe hard zijn de toezeggingen?” Bestuurder Hans Kloosterman van de FBK Games: „Wat flauw van de wethouder; het afbouwen van de subsidie van 100.000 naar 50.000 is eerder ook al eens besproken.”

Waarschijnlijk half november wordt in een raadsvergadering besloten over de toekomst van de FBK Games.